ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού - Η παγίδα για τους ιδιοκτήτες τους

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού - Η παγίδα για τους ιδιοκτήτες τους

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Ελληνες στο εξωτερικό

Η νέα φορολογία θα ισχύσει από το 2016 και θα αφορά όλους τους Ελληνες που έχουν περιουσία εκτός Ελλάδας.

Όπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Ελληνες φορολογούμενοι εκτός της χώρας αλλά ζουν εδώ, αποτελεί αντιγραφή από την Ιταλία και την κυβέρνηση Μόντι (ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με αποτελέσματα).

Οι ιδιοκτήτες, με βάση το δημοσίευμα, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα εκτός Ελλάδας και στο Περιουσιολόγιο και στο Ε9, ενώ θα αξιοποιηθεί το ισχύον κοινοτικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία.

Ο φόρος θα υπολογίζεται στο άθροισμα της αξίας ακινήτων εσωτερικού – εξωτερικού και θα υπάρχει απαλλαγή για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο στο εξωτερικό, όπως θα προκύπτει από ειδικό πιστοποιητικό.

Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό με αυτά που κατέχουν στην Ελλάδα και υπολογιστεί ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανέβει σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας- και αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του εξωτερικού.

Σχετικές ειδήσεις