ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πειραιώς: Το αίτημα για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και οι «δεύτερες σκέψεις» για την ΑΜΚ

Πειραιώς: Το αίτημα για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και οι «δεύτερες σκέψεις» για την ΑΜΚ
INTIME

Αίτημα για την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της  Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο έγγραφό που κατατέθηκε στην εποπτική Αρχή, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών αναφέρει πως θεωρεί εσφαλμένη την τακτική της Κεφαλαιαγοράς να μην αναστείλει την διαπραγμάτευση της μετοχής και να μην ζητήσει άμεσες διευκρινίσεις από την διοίκηση της Πειραιώς, ώστε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα του όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Καλεί δε , έστω και τώρα, την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς έως ότου δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στους μετόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει να ζητήσει από τη Διοίκηση της Πειραιώς να ενημερώσει για το book building range και το πως σχεδιάζεται να γίνει η προνομιακή μεταχείριση των υφιστάμενων μετόχων.

Πληροφορίες που διακινήθηκαν χθες από κυβερνητικής πλευράς ανέφεραν πως ενδεχομένως το μοντέλο της αύξησης κεφαλαίου να διαφοροποιηθεί, ώστε να δώσει δυνατότητα αυξημένης συμμετοχής με δικαιώματα στους παλαιούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ.

Πάντως, στελέχη κοντά στη διαδικασία που ήλθαν σήμερα το πρωί σε επικοινωνία με το Newsbomb.gr, δεν εμφάνισαν πιθανό κάτι τέτοιο.

Το αίτημα που κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει τα εξής:

«Κυρίες/Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε , σχετικά με την μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS AE την προηγούμενη εβδομάδα 15/03/21 - 19/03/21 είχαμε τα εξής γεγονότα:

  • Tην πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας καθώς παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής, δεν υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση από την τράπεζα, είτε στο site της, είτε στο σύστημα Ερμής του χρηματιστηρίου.
  • Σημειώθηκαν ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής, από τις οποίες ενδεχομένως επωφελήθηκαν πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση για τους όρους της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, πριν αυτοί γίνουν γνωστοί στο κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 16/03 , ενώ αναμένονταν μετά το κλείσιμο της αγοράς οι ανακοινώσεις της Τράπεζας, η μετοχή της εκτινάχθηκε στο +26%, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις σημειώθηκε πανικός πωλήσεων μετά την ανακοίνωση των επαχθέστατων για τους παλαιούς μετόχους όρων της αύξησης κεφαλαίου: Κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, reverse split 16,5 προς 1 και διαγραφή 4,93 δισ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο.

  • Την Παρασκευή 19/03 με non paper που διοχετεύτηκε στον Τύπο, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ επιχείρησε να μετριάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις, γνωστοποιώντας ότι το 10% των μετοχών θα διατεθούν μέσω ξεχωριστής δημόσιας προσφοράς που θα απευθύνεται στους παλαιούς μετόχους της τράπεζας. Όμως, αυτό έγινε με ανεπίσημες «διαρροές» και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι τότε όμως, σε όλες τις συνεδριάσεις οι μικρομέτοχοι πωλούσαν μετοχές πανικόβλητοι, διαπιστώνοντας ότι οι όροι της αύξησης ευνοούν μόνο τους νέους μετόχους. Το πρόβλημα λοιπόν δεν διορθώθηκε με αυτή την κίνηση, ούτε αποκαταστάθηκε η ζημία που υπέστησαν οι μη ενημερωμένοι μικρομέτοχοι και επενδυτές.
  • Οι μέτοχοι της τράπεζας , όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ,δεν είχαν εγκαίρως ορθή ενημέρωση από τη διοίκηση για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου, ώστε να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις. Ως γνωστόν, δύο φορές στα τέλη Οκτωβρίου 2020 (στις 27 και στις 30 Οκτωβρίου) η διοίκηση της Πειραιώς είχε κατηγορηματικά διαψεύσει τις πληροφορίες περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου:
    • «Η Τράπεζα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις. Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον», αναφερόταν σε ανακοίνωση της 30ης Οκτωβρίου.
    • Στις 27 Οκτωβρίου τονιζόταν, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ότι «δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο».

Επιπλέον, ακόμη και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, στις 23 Νοεμβρίου, η διοίκηση της τράπεζας είχε ενημερώσει ότι είχε καταρτίσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν θα περιελάμβανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.Τελικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο προωθήθηκε, αλλά παίρνει και όλα τα χαρακτηριστικά των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια στον τραπεζικό τομέα, με τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αποθεματικού για την απορρόφηση ζημιών εις βάρος των παλαιών μετόχων.

Συνημμένα σας καταθέτουμε πίνακα 21 σχετικών δημοσιευμάτων οικονομικού τύπου , για να εξετάσετε την πιθανή παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού

  • Κατόπιν των ανωτέρω

α) Θεωρούμε εσφαλμένη την τακτική σας να μην αναστείλετε την διαπραγμάτευση της μετοχής και να μην ζητήσετε άμεσες διευκρινίσεις από την διοίκηση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS AΕ ώστε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα του όρους της ΑΜΚ

β) Σας καλούμε , έστω και τώρα, να αποφασίσετε την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS AΕ, έως ότου δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στους μετόχους».