ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ

Πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ
AP

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε για πρώτη φορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης κατά την τελευταία της συνεδρίαση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, τα «γεράκια» του διοικητικού συμβουλίου έσπευσαν να διαμηνύσουν πως οι αυξήσεις πρέπει να συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι.

Με μπαράζ δηλώσεών τους χθες, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Σλοβακίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας σηματοδότησαν πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα τελειώσουν σύντομα, με κάποιους να προειδοποιούν πως ο Ιούλιος δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της σύσφιγξης.

«Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο και ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι η πρώτη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κρίνουν εάν οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων ήταν αποτελεσματικές», επισήμανε ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ. Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο το προσωπικό της ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομία, με τις πιο πρόσφατες να έχουν ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

«Η πορεία του δομικού πληθωρισμού, η συνεχής αύξηση των μισθολογικών πιέσεων και τα υψηλά περιθώρια κέρδους απαιτούν επαγρύπνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συνεχίσουμε την πορεία μας», εξήγησε ο Κάζιμιρ. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο», όπως τόνισε σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Ετσι, η επιβράδυνση του ρυθμού στις 25 μ.β. είναι ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να ανεβούμε σταδιακά ψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό είναι απαραίτητο και δικαιολογείται από τα εισερχόμενα δεδομένα».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια σε κάθε μία από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις της για να καταπολεμήσει την άνοδο του πληθωρισμού, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει κατά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης ότι περαιτέρω αυξήσεις θα ακολουθήσουν, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.

Η ΕΚΤ δικαιολόγησε την πιο «ήπια» κίνηση με βάση το γεγονός ότι προηγούμενες αυξήσεις έχουν αρχίσει να μεταδίδονται στις συνθήκες χρηματοδότησης και στις νομισματικές συνθήκες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την αγορά, η σηματοδότηση αυτή ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP, ήταν αυτό που έκανε τα γεράκια της ΕΚΤ που ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μ.β. να συμβιβαστούν.

Ανάλογη προειδοποίηση, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων είναι δύσκολο να σταματήσουν τον Ιούλιο, έστειλε και ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, επίσης γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς. «Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υπολογίζουν ότι η άνευ προηγουμένου περίοδος αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, όπως προβλέπει επί του παρόντος η πλειονότητα των οικονομολόγων», τόνισε μιλώντας στο Bloomberg. «Εχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως τα όποια στοιχήματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από την άνοιξη του 2024 είναι «σημαντικά πρόωρα».

Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών παραμένουν και η δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως ότου υπάρξει αλλαγή στην τάση του δομικού πληθωρισμού, δήλωσε παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας, Μπόρις Βούισιτς σε διάσκεψη στο Πορτορόζ της Σλοβενίας. Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε, τόνισε ότι ο πληθωρισμός γίνεται ολοένα και πιο επίμονος. «Τα δεδομένα δείχνουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αλλά η έκτασή τους δεν μπορεί να προβλεφθεί τώρα. Ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει, κάτι που θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί», όπως σημείωσε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 4ης Μαΐου, η πλειονότητα των διεθνών οίκων αναμένει πως η κορύφωση των επιτοκίων θα έλθει τον Ιούλιο και στο 3,75% από το σημερινό 3,25%, που σημαίνει άλλες δύο αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β. στις προσεχείς συνεδριάσεις του καλοκαιριού.