ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουκουσίμα: Αποστολή της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Φουκουσίμα: Αποστολή της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μια 12μελής ομάδα επιστημόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκεται στην Ιαπωνία για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.


Η αποστολή συναντήθηκε με εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης και της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco) στο Τόκιο προτού μεταβεί στο εργοστάσιο που καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Οι επιστήμονες, μετά από αίτημα των ιαπωνικών αρχών, θα διαπιστώσουν κατάσταση των εγκαταστάσεων και τη διαδικασία αποξήλωσής τους.

Η έκθεσή τους θα παραδοθεί στην κυβέρνηση και στην Tepco στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Είναι η τρίτη φορά που ειδικοί της ΙΑΕΑ επισκέπτονται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες σημαντικά προβλήματα προκύπτουν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα: διακοπές ηλεκτροδότησης, βλάβες σε μηχανήματα, διαρροές μολυσμένων υδάτων.

Η Tepco αυτή την στιγμή βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας αποξήλωσης των τεσσάρων κατεστραμμένων αντιδραστήρων, ενώ το τι θα συμβεί με τους άλλους δυο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από την ιαπωνική κυβέρνηση.