ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα

Σταϊκούρας: Το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα

Αύξηση 24% έναντι του στόχου σημείωσαν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, «τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενισχύουν την εκτίμηση ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι τον μήνα Οκτώβριο τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν πολύ καλύτερα από τους στόχους».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υπέρβαση του στόχου παρατηρείται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος - Οκτώβριος), τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πλέον υψηλότερα από τους στόχους».

Όπως τονίζεται, «έτσι, με την πράγματι επώδυνη συμβολή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η χώρα προσεγγίζει τους δημοσιονομικούς της στόχους».