ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: Μην αγγίξετε το «μαξιλάρι ασφαλείας» των τραπεζών!

Τρόικα: Μην αγγίξετε το «μαξιλάρι ασφαλείας» των τραπεζών!

Εκτός από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα μέτρα που πιέζει να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, η τρόικα έχει στο μυαλό της και το θέμα των τραπεζών.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, από τα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα τεστ θα δώσουν μια εικόνα για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών και το αν χρειαστούν νέα κεφάλαια, προκειμένου να «πιάσουν» το στόχο που απαιτείται ώστε να θεωρούνται κεφαλαιακά επαρκείς.

Μπαίνοντας σε βαθύτερα μονοπάτια, ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, Core Tier 1 βρίσκεται στο 9%. Οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν εδώ και καιρό το ποσοστό να πέσει στο 8%, προκειμένου να εναρμονιστεί με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Eυρώπη, με απώτερο στόχο τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν να είναι κατά σχεδόν 2 δισ. λιγότερα...

Το μείζον θέμα για την κυβέρνηση είναι το αποκαλούμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα πολύτιμο στην κάλυψη των δημοσιονομικών ή άλλων αναγκών της χώρας.

xrimata

Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο «μάτι» εδώ και καιρό το ποσό των σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ που είναι στη διάθεση των τραπεζών για την περίπτωση νέας ένεσης ρευστότητας. Η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στην κυβέρνηση ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να διατεθεί για κανέναν άλλο λόγο πλην της ενίσχυσης των τραπεζών, ακόμα και αν αυτά τα 11,5 δισ. ταιριάζουν απόλυτα με το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, μια τρύπα που ενδέχεται να φέρει και νέα επώδυνα μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την πλευρά της τρόικα, το κενό φέρεται να αυξάνει ακόμα περισσότερο, στα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν καθυστερήσει μόνο για την οριστικοποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας σε επίπεδο προϋπολογισμού, αλλά και στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία και βαρύνονται με τεράστια επισφαλή δάνεια.

Προσφάτως, ο επικεφαλής της ελεγκτικής εταιρίας PwC στην Ελλάδα, μιλώντας σε συνέδριο, τόνισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν το 2014 στο 40% από το 32% πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτοξευθούν κοντά και στα 80 δις ευρώ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι «τρύπες» των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν κλείσει και οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται αποκαλύψεις για δάνεια τραπεζών από το παρελθόν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί Σαμαρά - Στουρνάρα με ειδικό δικαστήριο

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Αποκάλυψη: Στις ράγες το επόμενο... σκάνδαλο - Σκάει νέα «βόμβα»

Στο άψε –σβήσε πήραν δάνειο από το ΤΤ συγγενείς του Βενιζέλου

«Ανοίγουν στόματα» για τα εξοπλιστικά

Πώς το Newsbomb.gr βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ