ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανοίγουν στόματα» για τα εξοπλιστικά

«Ανοίγουν στόματα» για τα εξοπλιστικά

Έρχεται νέος κύκλος συλλήψεων – Επιστρέφουν χρήματα από μίζες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με συλλήψεις δύο προσώπων «κλειδιά» στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Χθες συνελήφθησαν ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ και ο συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και στέλεχος στα ναυπηγεία, Γιάννης Μπέλτσιος.

Ο κ. Εμμανουήλ που συνελήφθη στο σπίτι του, κατηγορείται ότι έλαβε «μίζα» 40 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της σύμβασης των υποβρυχίων. Όσον αφορά τον Γιάννη Μπλέτσιο, κατηγορείται ότι πήρε 3 εκατ. ευρώ από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG, η οποία ανέλαβε την κατασκευή 4 υποβρυχίων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της σύμβασης 012Β/00. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκαν από τον κ. Μπέλτσιο στον τότε υπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση τους που μπορεί να φωτίσουν τις έρευνες και να φτάσει η Δικαιοσύνη την έρευνα ως το τέλος.

mpeltsios

Το προφίλ των συλληφθέντων

Τα ονόματα των Εμμανουήλ και Μπέλτσιου φιγουράρουν σε καταθέσεις τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική δικαιοσύνη που τους εμφανίζουν να εισπράττουν πακτωλό εκατομμυρίων προκειμένου να ευνοηθεί η γερμανική εταιρεία η οποία κέρδισε τελικά τη σύμβαση με τα υποβρύχια.

Ο Σ. Εμμανουήλ, στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές των «μαύρων χρημάτων» και η εμπλοκή του οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας Haun, ενώ κατονομάζεται και από τους κ.κ. Ματαντό και Αβατάγγελο.

Οι δυο συλλήψεις πυροδοτούν σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και είναι απόρροια κυρίως της απολογίας του Αντώνη Κάντα πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών ο οποίος ουσιαστικά σκιαγράφησε τις διαδρομές των μιζών που δίνονταν σε Έλληνες αξιωματούχους για τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα.

emmanouilmpeltsios

Νέα προθεσμία για απολογία

Τα εντάλματα των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, ο Σωτήρης Εμμανουήλ έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ για το Σάββατο ορίστηκε η απολογία του Γιάννη Μπέλτσιου.

7,5 εκατ. επέστρεψε ο Καμάρης για τα Tor M1

Την ίδια ώρα, μετά τα 10,1 εκ. ευρώ που επέστρεψε ο Αντώνης Κάντας στο ελληνικό δημόσιο παραδεχόμενος ότι προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών ακόμη 7,5 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν στο λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα έδωσε ο Γιώργος Καμάρης κατηγορούμενος για την υπόθεση του οπλικού συστήματος Tor M1.

Διαβάστε επίσης:

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν Εμμανουήλ και Μπέλτσιος

Γιάννης Μπέλτσιος, ένας φίλος του Άκη...

Χειροπέδες σε Εμμανουήλ και Μπέλτσιο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθη και ο Γιάννης Μπέλτσιος για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθη ο Σωτήρης Εμμανουήλ για τα εξοπλιστικά

Πόσο ψηλά ήταν αυτοί που «έσπρωχναν» τον Κάντα;

Ακόμη 2 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο δημόσιο ο Αντώνης Κάντας

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

Σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά: Έρχονται κι άλλα κατηγορητήρια

Προφυλακίσ​τηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Δ. Παπαχρήστο​ς

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων