ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται»

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται»

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται λόγω της κρίσης και εργάζεται εντατικά για τον εξορθολογισμό και για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς το οποίο θα προσελκύσει και επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Σημείωσε ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είτε η τρόικα είναι παρούσα είτε όχι, διότι δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece, ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο 30% των εργαζομένων του δημόσιου τομέα οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και μάλιστα αμείβονται το ίδιο με τους τεμπέληδες.

Παρομοίασε την ελληνική οικονομία με μια βάρκα με κουπιά που μπάζει νερά και σημείωσε ότι με τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, γλυτώσαμε τον πνιγμό, την επισκευάζουμε και θα την κάνουμε ταχύπλοο σκάφος. Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανόρθωση της οικονομίας, τόνισε.

Την ανησυχία του για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών και τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. Τόνισε πάντως ότι αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε δύο-τρεις μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξαγγελία που προκάλεσε το θετικό σχόλιο του συντονιστή της συζήτησης.

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε την προώθηση της καινοτομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισραηλινή θερμοκοιτίδα-νεοφυής επιχείρηση- που φέρει το όνομα Γιόσμα και θεωρείται υπόδειγμα, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας, είναι το ίδιο ένα κράτος-srart up.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη. Χρειάζονται, υπογράμμισε, όχι μόνο νομισματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς στο σύνολο της ΕΕ.

Ο νομπελίστας της οικονομίας, Εντμουντ Φελπς, επισήμανε μεταξύ άλλων πως το συντεχνιακό πνεύμα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Ο Εντμουντ Φελπς βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2006, καθώς με το έργο του τη δεκαετία του '60 ανέτρεψε τα καθιερωμένα περί της αντίστροφης σέσης πληθωρισμού και ανεργίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μακροοικονομική πολιτική.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Κώστας Γιαννίτσης, οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μίχαλος, ο Αν. Παπανδρέου, ο Στ. Μάνος, πρέσβεις, βουλευτές, ακαδημαϊκοί.

Σχετικές ειδήσεις