ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ελλάδα και Ουκρανία κρίνουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Bloomberg: Ελλάδα και Ουκρανία κρίνουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Αύριο θα σημειωθούν δύο σημαντικές συναντήσεις στην Ευρώπη, η επιτυχία ή αποτυχία των οποίων θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τις αγορές και το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο Μινσκ της Λευκορωσίας, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, πρόκειται να συναντηθούν σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία ειρήνης. Ενδεχόμενη αποτυχία, θα οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αναβλήθηκαν χθες στη διάρκεια των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ώστε να δοθεί χρόνος για τις αυριανές διπλωματικές συζητήσεις.

Ενδεχόμενη αποτυχία θα καταστήσει επίσης ευκολότερο για τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την αποστολή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία, σχέδια για τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη δεσμευθεί.

Εάν η προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου στα ανατολικά της σύνορα δεν είναι αρκετή για την Ευρώπη ώστε να ανησυχήσει, υπάρχει επίσης η πραγματική προοπτική μιας μεγάλης έκρηξης δημοσίου χρέους στα νότια σύνορα.

Αύριο επίσης συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, τα ελληνικά σχέδια έχουν τύχει πολύ μικρής στήριξης από τους άλλους υπουργούς της ευρωζώνης, με τον Γερμανό Σόιμπλε να δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα, αντί σε ένα δάνειο-γέφυρα, ή να δεσμευτεί στο ισχύον πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, υπήρξαν κάποιοι υπαινιγμοί σήμερα το πρωί ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό και στις δύο πλευρές, αλλά οι πιθανότητες για αποτυχία είναι πολύ μεγάλες, ειδικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Ωστόσο, όλα συντείνουν ότι η συμφωνία επιδιώκεται να επιτευχθεί την επόμενη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις