ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες - Τι προβλέπεται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες - Τι προβλέπεται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ανοικτά θα είναι από την Δευτέρα 20 Ιουλίου όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Στα 60 ευρώ παραμένει το όριο ημερήσιων αναλήψεων. Μέχρι 420 ευρώ τη βδομάδα θα μπορούν να βγάζουν σωρευτικά οι πολίτες.

Δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο (18/7) στο ΦΕΚ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της τραπεζικής αργίας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι υπό τους οποίους θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με αυτή, το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, πλέον όμως οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα, αν δεν κάνουν αναλήψεις επί επτά συνεχόμενες ημέρες, να «σηκώσουν» μέχρι και 420 ευρώ αθροιστικά μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, στην ΠΝΠ ορίζεται ότι πλέον οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία που αναφέρει η ΠΝΠ, σχετικά με την επαναλειτουργία των τραπεζών είναι:

1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ.

3. Από την Δευτερα δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.

5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.

6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΠ