ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Υπό παρακολούθηση όλες οι χώρες της Ευρωζώνης

S&P: Υπό παρακολούθηση όλες οι χώρες της Ευρωζώνης

Σε καθεστώς παρακολούθησης έθεσε η Standard & Poor΄s Ratings Services με αρνητικές συνέπειες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση 15 μελών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η απόφαση της S&P για τοποθέτηση των αξιολογήσεων σε CreditWatch οδηγείται από την πεποίθηση της ότι οι συστημικές αναταράξεις στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που πλέον ασκούν καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο σύνολο της. Οι παράγοντες που προκαλούν τις συστημικές αναταράξεις σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης είναι πέντε.

Η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, τα σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών της Ευρωζώνης, οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η άμεση κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές, τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης και η αύξηση του κινδύνου να διολισθήσει σε οικονομική ύφεση η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2012.

Παράλληλα, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι περιμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της το συντομότερο δυνατόν έπειτα και από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα τονίζει ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μία βαθμίδα για τις Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο και κατά δύο βαθμίδες για τις υπόλοιπες χώρες.