ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ NEWSBOMB.GR

LIVE BLOG: Ποιοι δήμοι πάνε σε 2η Κυριακή - Tα ρεκόρ και οι ανατροπές

Newsbomb

ypes

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι δήμαρχοι με τα ρεκόρ και οι 86 που θα πρέπει να περιμένουν έως την άλλη Κυριακή

Τέλος στην αγωνία για 246 δήμους σε όλη τη χώρα με την ολοκλήρωση του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντίθετα παρατείνεται για 86 δήμους, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν έως την ερχόμενη Κυριακή.

Πέντε υποψήφιοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43%.

Πρόκειται για τους υποψηφίους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έλαβε 42,92%, Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με 42,88%, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη με 42,85%, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο με 42,84% και Τυρνάβου Αθανάσιο Αμάρι Σάμερ που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Αντίθετα νέος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκλέχθηκε οριακά χθες με 43,17% ο Στέφανος Χαράλαμπος Πενηντάρχου Πουλημένος.

Τα ρεκόρ των δημάρχων Γλυφάδας και Περιστερίου

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με το σαρωτικό 83,75%, που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καθώς στις εκλογές του 2019 έλαβε 79,01%, ενώ πρωτοεκλεχθηκε το 2014 με 62,93%.

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πετυχε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με 80,55%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελώντας ίσως μοναδικό φαινόμενο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Χθες έλαβε 77,98%, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί για έκτη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην 21χρονη ιστορία του ως δήμαρχος. Εξελέγη δήμαρχος Περιστερίου για πρώτη φορά το 2002, επικρατώντας οριακά του αντιπάλου του στον β’ γύρο.

Το 2006 επανεκλέχθηκε από την α’ Κυριακή, με 47%, το 2010 για τρίτη φορά με ποσοστό 66%, κατακτώντας την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο. Το 2014 κατάφερε έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο με ποσοστό 62%, ενώ το 2019 ανέβασε περαιτέρω την εκλογική του δύναμη στο 74,18%.

13:02
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σπίρτζης: Να απολογηθούν όσοι στήριξαν τη λογική η εκλογή προέδρου να γίνει πριν το συνέδριο

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε στο Action24, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το ότι δεν έγινε συνέδριο και πήγαμε άρον-άρον σε μια εκλογή προέδρου, που πρέπει να απολογηθούν αυτοί που στήριξαν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη λογική, νομίζω ότι έχει δείξει τα αποτελέσματά της».

Ο κ. Σπίρτζης συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό συνεπάγεται ότι, όταν ένας χώρος, ένα κόμμα δεν σέβεται τις πολιτικές διαδικασίες του και ενεργεί διαδικαστικά και οργανωτικά κατά το δοκούν ανάλογα με τη σκοπιμότητα που έχει ο καθένας, οδηγούμαστε σε άλλου είδους αποτελέσματα».

12:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Από που θα βρυν τα λεφτά οι δήμοι για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους

12:19
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σε 11 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή

Στους 11 φθάνουν οι δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε άλλους οκτώ δήμους, θα στηθούν και πάλι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη δημάρχων στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι οι εξής:

Στην Αχαΐα

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος Καλαβρύτων, με ποσοστό 71,20%

Ο Θεόδωρος Μπαρής επανεξελέγη δήμαρχος Ερυμάνθου, με ποσοστό 55,01%

Στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Γιώργος Παπαναστασίου επανεξελέγη δήμαρχος Αγρινίου, λαμβάνοντας ποσοστό 49,02%

Ο Βασίλης Γκίζας επανεξελέγη δήμαρχος Ναυπακτίας, με ποσοστό 48,82%

Ο Αθανάσιος Τορουνίδης εξελέγη νέος δήμαρχος Αμφιλοχίας, λαμβάνοντας ποσοστό 56,37%

Ο Σπυρίδων Κωνσταντάρας επανεξελέγη δήμαρχος Θέρμου, με ποσοστό 56,26%

Ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης επανεξελέγη δήμαρχος Ξηρομέρου, λαμβάνοντας ποσοστό 62,72%

Στην Ηλεία

Ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος εξελέγη νέος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με ποσοστό 49,72%

Ο Ιωάννης Λέντζας επανεξελέγη δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, λαμβάνοντας ποσοστό 69,15%

Ο Αλέξιος Καστρινός εξελέγη νέος δήμαρχος Πηνειού, με ποσοστό 50,16%

Ο Διονύσιος Μπαλιούκος επανεξελέγη δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με ποσοστό 55,18%

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών για την ανάδειξη νέων δημάρχων θα πραγματοποιηθεί στους παρακάτω δήμους:

Στην Αχαΐα

Στον Δήμο Πατρέων, θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που έλαβε ποσοστό 39,95% και ο Κώστας Σβόλης, που συγκέντρωσε το 25,57% των ψήφων.

Στον Δήμο Αιγιαλείας, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο Χρήστος Γούτος, που έλαβε το 37,20% των ψήφων και ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, που έλαβε ποσοστό 35,23%.

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, θα αναμετρηθούν ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, που έλαβε ποσοστό 42,92% και ο σημερινός δήμαρχος, Σπυρίδων Μυλωνάς, που συγκέντρωσε το 38,90% των ψήφων.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στον Δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο νυν δήμαρχος, Κώστας Λύρος, που έλαβε το 30,27% των ψήφων και ο Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, που έλαβε ποσοστό 14,48%.

Στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, θα αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος, Θεόδωρος-Γεώργιος Αποστολάκης, που συγκέντρωσε ποσοστό 41,69% και ο Αθανάσιος Κασόλας, που συγκέντρωσε το 29,59% των ψήφων.

Στην Ηλεία

Στον Δήμο Πύργου, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο νυν δήμαρχος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που έλαβε το 32,78% των ψήφων και ο Ευστάθιος Καννής, που έλαβε ποσοστό 30,90%.

Στον Δήμο Ήλιδας, θα αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος, Ιωάννης Λυμπέρης, που συγκέντρωσε ποσοστό 36,59% και ο τέως δήμαρχος, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που συγκέντρωσε το 27,14% των ψήφων.

Στον Δήμο Ζαχάρως, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, που έλαβε το 38,51% των ψήφων και ο Αναστάσιος Κάπος, που έλαβε ποσοστό 31,28%.

12:18
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ανατροπή στις Σέρρες - Δήμαρχος η Βαρβάρα Μητλιάγκα με 37 ψήφους διαφορά

Ανατροπή στην… ανατροπή με τα αποτελέσματα εκλογών στις Σέρρες! Εκεί που φαινόταν ότι ο Αλέξανδρος Χρυσάφης θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, με μόλις 37 ψήφους διαφορά, εν τέλει η Βαρβάρα Μητλιάγκα τον προσπέρασε και είναι αυτή η νέα δήμαρχος Σερρών, αλλά με την ίδια διαφορά σε ψήφους!

Συγκεκριμένα, η κ. Μητλιάγκα πήρε 17.030 ψήφους και ποσοστό 47,85% ενώ ο κ. Χρυσάφης σταμάτησε στις 16.993 ψήφους και σε ποσοστό 47,75%.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η οριστικοποίηση του αποτελέσματος να έρθει μετά από πιθανή προσφυγή σε εκλογοδικείο, αφού η διαφορά είναι πολύ οριακά και αν υπάρξουν άκυρα ψηφοδέλτια μπορεί να ανατρέψουν εκ νέου τις ισορροπίες.

Για την ώρα, πάντως, στο 100% της ενσωμάτωσης σύμφωνα με την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τα αποτελέσματα εκλογών, οι Σέρρες έχουν νέα γυναίκα Δήμαρχο, τη Βαρβάρα Μητλιάγκα.

12:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι δύο συλληφθέντες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς κατηγορούνται ότι παρέδωσαν από ένα ψηφοδέλτιο σε εκλογείς που προσέρχονταν να ψηφίσουν, χθες το πρωί, έξω από εκλογικό κέντρο της Τριανδρίας.

Πρόκειται για 59χρονο, εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο, κι έναν 62χρονο, οι οποίοι κατήλθαν στις δημοτικές εκλογές με τον ίδιο συνδυασμό. Αμφότεροι έγιναν αντιληπτοί από εκλογικούς αντιπροσώπους άλλου συνδυασμού και ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία.

Η καταγγελία για τον δεύτερο ανέφερε, μάλιστα, ότι προτού παραδώσει το ψηφοδέλτιο έβαλε έναν σταυρό.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, αρνούνται την κατηγορία και προανακριτικά φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι παρέδωσαν το ψηφοδέλτιο (ένα ο καθένας) σε γνωστά τους άτομα, όταν εκείνοι τους πλησίασαν και τους το ζήτησαν. Ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος -κατά πληροφορίες- απολογήθηκε ότι επρόκειτο για ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

11:43
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Βαρβάρα Μητλιάγκα δήμαρχος στον δήμο Σερρών

Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι η δήμαρχος που αποκτά ο δήμος Σερρών, μετά τη νίκη που πέτυχε στις χθεσινές αυτοδιοικητικές αλλαγές καταφέρνοντας να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Η κ. Μητλιάγκα, που είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών, κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη. Το 2019 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Σερρών.

Να σημειωθεί πως και ο πατέρας της νεοεκλεγείσας δημάρχου Σερρών, ο Ζήσης Μητλιάγκας, είχε επίσης εκλεγεί δήμαρχος για δυο θητείες (1990-1994 και 1998-2002).

11:27
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Από υπουργός έγινε Δήμαρχος ο Χρήστος Αηδόνης

Με μακρά διαδρομή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Χρήστος Αηδόνης αποφάσισε να κατέλθει στον «στίβο» της τοπικής αυτοδιοίκησης και… δικαιώθηκε πανηγυρικά!

Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης και σάρωσε από την πρώτη Κυριακή με 57,71%! Έτσι, μετά από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στο παρελθόν, ο Χρήστος Αηδόνης θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο δήμαρχος της Παλλήνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρήστος Αηδόνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015 με το ΠΑΣΟΚ. Από το 20120 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011 ήταν υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ νωρίτερα είχε θέσεις Γραμματέα τομέων του ΠΑΣΟΚ και διευθυντή υπουργείων.

Στην προσωπική του ζωή, ο κ. Αηδόνης έχει ξεχωρίσει για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες καθώς από το 2015 όταν και αποχώρησε από την πολιτική ασχολήθηκε με τη μουσική και το 2018 παρουσίασε το πρώτο του μουσικό έργο, σε ποίηση του Βάσου Λυσαρίδη με τη συμμετοχή των Παντελή Θαλασσινού, Σταμάτη Κόκοτα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργου Νταλάρα, Μπάμπη Τσέρτου, Γιώργου Χατζή και Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

11:11
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γιάννης Σγουρός: Συγχαρητήρια στον κ. Χαρδαλιά για τη νίκη του

Με τη δέσμευση ότι θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον στήριξαν μέσα από τα έδρανα της αυτοδιοίκησης αλλά και με επισημάνσεις για τα υψηλά ποσοστά της αποχής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίηκηση», Γιάννης Σγουρός, σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ, εύχεται στον εκλεγέντα περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, καλή επιτυχία στο νέα καθήκοντά του.

Ειδικότερα, ο κ. Σγουρός στη δήλωσή του σημειώνει:

«Συγχαρητήρια στον κ. Χαρδαλιά για τη νίκη του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο του προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Οι πολίτες σήμερα μίλησαν με την ψήφο τους. Μίλησαν όμως και με την πολύ μεγάλη αποχή τους, που στην Αττική, σε μια περιφέρεια που οι εκλογές είχαν και πάλι έντονα κομματικά χαρακτηριστικά και μηνύματα καταγράφεται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε με την αυτοδιοικητική μας πρόταση την πλειοψηφία των πολιτών. Θα κάνουμε, όπως πάντα, την αξιολόγηση και την αυτοκριτική μας όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τους συνεργάτες μου, όλους τους υποψηφίους μας και τους συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας τίμησαν με την συγκινητική εμπιστοσύνη τους. Θα την ανταποδώσουμε, όπως πάντα, με την ισχυρή και τεκμηριωμένη παρουσία μας στα αυτοδιοικητικά έδρανα».

10:40
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες

Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Με μεγαλύτερα ποσοστά και από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

10:07
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πάτρα: Κώστας Σβόλης: «Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται

«Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται. Είναι στο χέρι των πολιτών και των άλλων παρατάξεων για το τι θέλουν να πράξουν. Η Πάτρα πρέπει να στείλει το μήνυμα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της παράταξης, «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, ο οποίος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 25,57% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με τον Κώστα Πελετίδη, που έλαβε ποσοστό 39,95%.

Ειδικότερα, ο Κώστας Σβόλης ανέφερε στις δηλώσεις του:

«Κάναμε κάτι καλό και σωστό. Πήγαμε πολύ ψηλότερα συγκριτικά με το 2019, αφού βρεθήκαμε από την τρίτη στην δεύτερη θέση, λαμβάνοντας περίπου 12 περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται. Είναι στο χέρι των πολιτών και των άλλων παρατάξεων για το τι θέλουν να πράξουν. Αν δηλαδή θέλουμε να συνεχίσουμε με την σημερινή δημοτική αρχή, που όπως λέμε εμείς είναι μία δημοτική αρχή της ανέχειας και της φτώχειας, ή αν θέλουμε να την αλλάξουμε.

Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε την παραλία και την καρέκλα, γιατί υπήρξε μεγάλη αποχή και να κινητοποιηθούμε όλοι. Η Πάτρα πρέπει να στείλει το μήνυμα στον δεύτερο γύρο. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας.

Μέχρι τώρα έχουμε δώσει έναν έντιμο αγώνα, χωρίς λάσπη, χωρίς ποτέ να προσβάλλουμε, χωρίς ποτέ να προκαλούμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε για την πόλη που αγαπάμε».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved