ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: «Το δημοψήφισμα μου στοίχισε την πρωθυπουργία»

Γ. Παπανδρέου: «Το δημοψήφισμα μου στοίχισε την πρωθυπουργία»

Την τελευταία του ομιλία ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, πιο κοντά με τους συντρόφους του «για να μείνει η πατρίδα όρθια». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει «αν δουλέψουμε όλοι μαζί».

Υπερασπίστηκε ξανά το δημοσψήφισμα

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε στο δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, του στοίχισε την πρωθυπουργία.

«Χαλάλι» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι μένει με την ικανοποίηση ότι κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και η χώρα να πετύχει τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους παγκοσμίως.

«Με κατηγόρησαν», είπε ο κ. Παπανδρέου, «ότι είμαι "τρελός" ή «άφρονας" που πρότεινα το δημοψήφισμα» και κατηγόρησε όσους τον επέκριναν ρωτώντας αν ρώτησε προηγουμένως τη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί. «Εγώ ήθελα να ρωτήσω τον ελληνικό λαό»ανέφερε.

Τόνισε ότι δεν μετάνιωσε για το δημοψήφισμα, αλλά γιατί δεν το είχε κάνει νωρίτερα, και πρόσθεσε ότι το έκανε γιατί πιστεύει ότι καμία άλλη απόφαση, εκτός του δημοψηφίσματος, δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει με απόλυτο τρόπο την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι απλό. «Το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί, αλλά το θέμα είναι ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τους αδύναμους, ποιος μπορεί να αλλάξει τη χώρα ριζικά, ποιος πιστεύει και μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας», σημείωσε.

Όσο πιο ισχυρή βγει από τις κάλπες η φωνή του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εγγύηση για το μέλλον της χώρας, όποιο κι αν είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Χρειάζεται ένα παγκόσμιο μέτωπο για τη δημοκρατία»

«Χρειάζεται ένα παγκόσμιο μέτωπο για τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις καθοριστικές μάχες που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τους άλλους υπουργούς για την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και παράλληλα επιτέθηκε φραστικά στη ΝΔ.

«Θα ήθελα να είμαι μεγαλόψυχος και να ευχαριστήσω τη ΝΔ για τη συνεισφορά της, αλλά δυσκολεύομαι γιατί αυτό το έκανε με δυσκολία» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, σημείωσε: «Δεν βάλαμε εμείς την Ελλάδα σε εξάρτηση και επιτήρηση, εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φύγει η χώρα από τις εξαρτήσεις».

Διαβάστε όλη την ομιλία του εδώ