ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Στόχος η νίκη, τίποτα λιγότερο»

Βενιζέλος: «Στόχος η νίκη, τίποτα λιγότερο»

Τη δική του πλατφόρμα για την Ελλάδα αλλά και το νέο ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους συνέδρους της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει μια νέα κοινωνική συμμαχία με το λαό, ενώ παράλληλα δήλωσε πως είναι αναγκαίο για την Ελλάδα ένα νέο εθνικό συμβόλαιο.

«Πρέπει να απαντήσουμε καταφατικά στο ερώτημα, αν υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτήν την Ευρώπη και με αυτό το μνημόνιο. Ναι, εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τα πλαίσια αυτά.

Γι' αυτό χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική».

Το νέο ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε πως θέλει το νέο ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως στόχος είναι μόνο η νίκη στις εκλογές και η ανατροπή των δημοσκοπήσεων.
Κάνοντας αναφορές αρκετές φορές στον Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, ανανεωμένο, θεσμικό.

«Πρέπει να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα του δημόσιου τομέα σε ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, σε ένα γνήσιο λαϊκό και πατριωτικό κίνημα. Πήραμε δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Στο προηγούμενο Εθνικό συμβούλιο είπα ότι πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το έθνος, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης έκανε κάλεσμα σε όσους έχουν φύγει να επιστρέψουν : «Απευθύνω πρόσκληση συστράτευσης σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας. Αλλά χρειαζόμαστε και μια νέα κοινωνική συμμαχία με συνταξιούχους, βιοτέχνες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες».

Αποφύγαμε την χρεοκοπία

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα επανέλαβε πως η Ελλάδα γλίτωσε την χρεοκοπία και «έσβησε 100 δις. ευρώ χρέος» από τις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Δήλωσε επίσης πως η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

«Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, αλλά η κρίση δεν τελείωσε. Μέσα από μια Ελλάδα που θα μετατραπεί σε εθνικό κίνημα παραγωγής, μπορούμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα και εθνική οικονομία. Είναι μια στιγμή που πρέπει να καταγράψουμε στη συνείδησή μας. Είναι η στιγμή που πρέπει να του πούμε -κι εγώ προσωπικά- ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες, την υπομονή, τη συλλογική προσπάθεια, την αντοχή -έστω και την ανοχή-. Στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα προσωπικά. Οφείλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον κάθε συμπολίτη και να του πούμε με ειλικρίνεια ένα μεγάλο συγνώμη για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βαραίνουν την παράταξη και εμάς, όσους ασκούμε εξουσία προσωπικά».

Διαβάστε όλη την ομιλία του εδώ