ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Ο Έλληνας «σούπερ Μάριο» μπορεί να παραμείνει

WSJ: Ο Έλληνας «σούπερ Μάριο» μπορεί να παραμείνει

Ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της Ελλάδος και μετά τις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρει τίτλο: «Η ελληνική εκδοχή του Σούπερ Μάριο μπορεί να βρίσκεται εδώ για να παραμείνει», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές δεν θα υπάρξει ξεκάθαρη νίκη, κάτι που σημαίνει ότι «θα μπορούσε να ζητηθεί από τον Λουκά Παπαδήμο να θέσει την ακαδημαϊκή του καριέρα σε αναμονή και να συνεχίσει να ηγείται της Ελλάδος».

Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, η συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη ήταν εν αμφιβόλω. Σειρά λαθών από κυβερνήσεις της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, αύξησαν το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ωστόσο, η κοινωνική αντίδραση στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα φόβων για μια άτακτη χρεοκοπία, που θα μπορούσε να απειλήσει και την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Αλλά ο κ. Παπαδήμος, κατάφερε να απομακρύνει την Ελλάδα από την άκρη του γκρεμού», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή. Η ήρεμη και μεθοδική προσέγγισή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που απολαμβάνει στην ευρωζώνη, άλλαξαν το κλίμα προς το καλύτερο. Θα ήθελα να τον δω να παραμένει μέχρι να βρεθούμε σε σταθερό έδαφος», αναφέρει μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο κ. Παπαδήμος μίλησε στους Έλληνες ξεκάθαρα, εξηγώντας τους ότι η πικρή συνταγή της λιτότητας ήταν ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει η χώρα.

Τώρα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, η ΝΔ προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, οπότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούν εκ νέου σε κυβέρνηση συνεργασίας, αφού η Ελλάδα δύσκολα αντέχει επαναληπτικές εκλογές.

«Ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να είναι το μόνο αποδεκτό και από τα δύο κόμματα πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Εάν δεχτεί και θέσει σκληρούς όρους για το πώς θέλει να κυβερνήσει, τότε μπορεί να έχουμε έναν νέο Μάριο Μόντι. Μια ελληνική έκδοση του «Σούπερ Μάριο» είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη», καταλήγει το δημοσίευμα.