ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος για κατώτατο μισθό: Προσβολή και κοροϊδία η αύξηση των 52 λεπτών την ημέρα

Ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ κατώτατος μισθός
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δριμεία κριτική του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε τηλεοπτική δήλωσή του.

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ρεύμα, σήμερα ανακοίνωσε μια συμβολική -όπως είπε- αύξηση στον κατώτατο μισθό», τονίζει και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους».

Συνεχίζοντας, ο Ν. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι «ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Μητσοτάκης όμως τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys που προσλαμβάνει και στα οποία μπορεί να δίνει μισθό ακόμα και 300.000 το χρόνο» αναφέρει και καταλήγει: «Κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία, αυτή είναι η πολιτική του».

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 2% από 1η Ιανουαρίου 2022

Tην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά., με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Η ελληνική οικονομία βίωσε βαθιά ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία ήρθε σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Μέλημα της κυβέρνησης με την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022, αλλά και με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών – που οδήγησε σε πρόσθετη αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 1,6 % - είναι να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, δίνουμε μια συνετή αύξηση που δεν βάζει εμπόδια στην ανοδική τροχιά της οικονομίας και επιπλέον διατηρεί τον κατώτατο μισθό στο μέσο του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν καλύτερες αμοιβές με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφουν σε επιχειρησιακό, κλαδικό ή εθνικό επίπεδο. Γνωρίζω βεβαίως ότι η αύξηση αυτή δεν λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Ακολουθούμε όμως το δρόμο της σύνεσης μέχρι να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Και είμαι βέβαιος ότι η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και άνοδο του οικονομικού επιπέδου της χώρας, είναι η μόνη που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμοιβές, πράγμα που θα πιστοποιηθεί στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από το 2022 και μετά».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ποιες περιοχές και πότε θα πλήξει ο αφρικανικός καύσωνας - Στο «κόκκινο» όλη η χώρα