ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Πώς κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Στυλιανίδη - Τουρνά

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
ΙΝΤΙΜΕ

Στο τιμόνι του νεοσυσταθέντος υπουργείου ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει τόσο τα πολιτικά, όσο και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν κατάλληλο για τη θέση.

Mε την ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας χθες ένα ανοιχτό μέτωπο που δημιουργήθηκε από την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Ο πρωθυπουργός εντός μόλις μίας εβδομάδας κατέληξε στο πρόσωπο που θα αναλάβει το τιμόνι του νεοσυσταθέντος υπουργείου και το οποίο και κοινής αποδοχής είναι και το know how διαθέτει για να υλοποιήσει το δύσκολο έργο του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Oπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο. Έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε τα εξής: «Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας Έλληνας της Κύπρου, ένας πολίτης του ευρύτερου ελληνισμού», εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται απλά για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, αλλά για τον πιο ικανό Ευρωπαίο πολιτικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου υπουργείου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο κ.Στυλιανίδης είναι ο αρχιτέκτονας του RescEU και εμπνευστής επιχειρησιακών προγραμμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν στην αντιμετώπιση καταστροφών. Και υπογράμμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να αναβαθμιστεί η δομή της πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της.

Παράλληλα η επιλογή του Πτεράρχου, Ευάγγελου Τουρνά για την θέση του υφυπουργό, έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε την άποψη πως ένα από τα στελέχη του νέου υπουργείου θα έπρεπε να προέλθει από τις Ενοπλες Δυνάμεις και να έχει τη γνώση και την εμπειρία από τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Και πράγματι ο πτέραρχος Τουρνάς έχει εμπειρία στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων, κάτι που είναι απολύτως χρήσιμο σε αυτή τη θέση.

Η σύσταση του νέου Υπουργείου αναβαθμίζει περαιτέρω, θεσμικά, τις δομές που καλούνται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες τις οποίες ήδη προκαλεί.

Στο νέο Υπουργείο θα γίνει μία ώσμωση διαφορετικών ικανοτήτων και εμπειριών, διαφορετικών διαδρομών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολυδιάστατο κράμα προσόντων.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ίσως ο πιο ικανός ευρωπαίος πολιτικός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου πεδίου, όπως έχει αποδείξει με τη θητεία του ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν, ανάμεσα σε άλλα, ο αρχιτέκτονας της εμβληματικής πρωτοβουλίας rescEU και εμπνευστής επιχειρησιακών προγραμμάτων που οδήγησαν στην ανασυγκρότηση περιοχών που αντιμετώπιζαν προβλήματα από διάφορες κρίσεις.

Έχει διασυνδέσεις διεθνούς κύρους και χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Είναι ένας Έλληνας της Κύπρου, με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς έχει υπηρετήσει την κυπριακή Κεντροδεξιά, ως εκπρόσωπος Τύπου του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής του Κυπριακού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πτέραρχος κ. Τουρνάς είναι ένας ικανότατος αξιωματικός με τεράστια επιχειρησιακή και διοικητική εμπειρία, κυρίως στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων, πράγμα κρίσιμο στο πεδίο του ρόλου που καλείται να υπηρετήσει.

Οι επιλογές επιβεβαιώνουν την αρχή του Πρωθυπουργού να αναθέτει καθήκοντα σε πρόσωπα με βάση τα πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και επαγγελματικά εχέγγυά τους, πάντα με γνώμονα το ήθος τους, παρά με μικροπολιτικά ή επικοινωνιακά κριτήρια.

Δεν εκπλήσσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε λέξη για την επιλογή του Πρωθυπουργού, δεν έκρυψε τη μιζέρια του και αναλώθηκε σε μικρόψυχα σχόλια.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Είναι Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική γλώσσα, σπούδασε χειρουργική οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές, με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σχολή Χάρβαρντ Κένεντι. Είναι χειρούργος οδοντίατρος. Είναι νυμφευμένος με τη Θούλα Χαραλαμπίδου και είχε έναν γιο.

Συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1999. Παραιτήθηκε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 1999 για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη. Την περίοδο 2006-2008 ήταν Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και Συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών και Αποκέντρωσης του ΔΗΣΥ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, όταν και παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του 2014. Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Ευάγγελος Τουρνάς: Το βιογραφικό του

Πάνω από 4.000 ώρες πτήσης, πολυετή εμπειρία στη Διοίκηση, ένας Αρχηγός ΓΕΑ που ακόμα θυμούνται οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς ήταν ένας εξαιρετικός Αεροπόρος που εξελίχθηκε σε ένα ικανότατο ηγέτη της HAF και τώρα είναι έτοιμος να βάλει το κοστούμι του υφυπουργού και να περάσει την πύλη του κτηρίου της Πολιτικής Προστιασίας στο Μαρούσι. Αποστολή του, να αναλάβει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Ψύχραιμος, με πάντα νηφάλια σκέψη, αποφασιστικός στις κρίσιμες στιγμές και αναπτύσσοντας άριστες σχέσεις με το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Ευάγγελος Τουρνάς άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις από τη θητεία τους ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Γεννήθηκε στα Χανιά και εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Είναι απόφοιτος:

του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)

του Air Command and Staff College των ΗΠΑ

Από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλική.

Τοποθετήσεις

Μάρτιος 2013 – Φεβρουάριος 2015: Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)

Ιούλιος 2012 – Μάρτιος 2013: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7

Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

Μάρτιος 2011 – Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ)

Απρίλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ’ ΚΛ)

Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2010: Διευθυντής Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ/ΔΑΕΡ)

Μάρτιος 2007 – Απρίλιος 2008: Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)

Σεπτέμβριος 2005 – Μάρτιος 2007: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ2)

Αύγουστος 2002 – Σεπτέμβριος 2005: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ο.Δ. Γερμανίας

Μάρτιος 2001 – Αύγουστος 2002: Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης (ΔΕΕ) της 114ΠΜ

Ιούνιος 1998 – Μάρτιος 2001: Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ)

Ιούνιος 1993 – Ιούνιος 1997: Διοικητής της 114ΠΜ/332Μ

Απρίλιος 1991 – Ιούνιος 1993: Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Σμήνους

Μετεκπαίδευσης της 114ΠΜ (114 ΠΜ/ΣΜΕΤ)

Ιούλιος 1989 – Απρίλιος 1991: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 114ΠΜ/332Μ

Απρίλιος 1988 – Ιούλιος 1989: 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000

Σεπτέμβριος 1981 – Απρίλιος 1988: 114ΠΜ/334M σε αεροσκάφη Mirage F-1CG

Ιούνιος 1980 – Σεπτέμβριος 1981: 111ΠΜ/341M σε αεροσκάφη F-5Α/B

Πτητικά Καθήκοντα

Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης.

Έχει ιπταθεί με αεροσκάφη: Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000.

Προαγωγές

Ανθυποσμηναγός: 27/05/1980

Υποσμηναγός: 07/06/1983

Σμηναγός: 30/06/1986

Επισμηναγός: 30/06/1991

Αντισμήναρχος: 05/07/1995

Σμήναρχος: 26/03/2002

Ταξίαρχος: 03/03/2008

Υποπτέραρχος: 02/03/2010

Αντιπτέραρχος: 03/11/2011

Πτέραρχος: 27/02/2015

Μετάλλια – Παράσημα

Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως

Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Γ’ Τάξεως

Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως

Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως

Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου

Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα του μεγάλου συνθέτη - Την Πέμπτη η κηδεία

Τρίτη δόση εμβολίου: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες ομάδες του πληθυσμού αφορά

Κηδεία Mad Clip: Θλίψη, σπινιαρίσματα και εκατοντάδες θαυμαστές στο τελευταίο «αντίο» στον τράπερ