ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξορκίζει την εκλογολογία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Intimenews

Παρά το γεγονός ότι η εκλογολογία έχει χτυπήσει κόκκινο, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία και να βγάλει από το κάδρο της δημόσιας αντιπαράθεσης τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «αγοράζει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Διότι πολύ απλά ξέρει πως η διεξαγωγή τους σε αυτή τη φάση δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα ούτε για τη Νέα Δημοκρατία, ούτε για τη χώρα.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για εκλογές εντός του 2022 και μάλιστα πριν το Πάσχα όπως ορισμένοι ελπίζουν ή κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Εν μέσω σφοδρής κρίσης ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να μπει σε φάση εσωστρέφειας.

Οι συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες θα βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες πολιτικής αστάθειας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλες ευκαιρίες να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και όχι μόνο να «κάψει» την απλή αναλογική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να σαρώσει με 15% διαφορά. Παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε στο παρελθόν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν το έκανε. Συνεπώς δεν θα το κάνει ούτε τώρα που η χώρα δεν έχει βγει σε «ξέφωτο».

Από την άλλη μεριά και όσο διαρκούν οι κρίσεις της πανδημίας και των πληθωριστικών πιέσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η συνεχής εκλογολογία στον δημόσιο διάλογο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά ζητήματα και αποσυντονίζει τους υπουργούς, το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης από το έργο τους που δεν είναι άλλο να καταφέρουν όχι μόνο να απαλύνουν τις πιέσεις που δέχονται οι πολίτες, αλλά να βελτιώσουν και την καθημερινότητά τους.

Η εκτίμηση διαφόρων πολιτικών αναλυτών ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση τα γκάλοπ και ότι θα επιλέξει τον χρόνο των εκλογών από το timing που τον συμφέρει είναι λανθασμένη. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα από όσο φαίνονται επιφανειακά. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα και τα οικονομικά και τα κοινωνικά για να αποφασίσει. Θα πρέπει να έχει έναν καλό προϋπολογισμό και ένα πρωτογενές πλεόνασμα.

Μέχρι τότε η συνεχής συζήτηση και επίκληση των εκλογών λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Όσο για τους λάτρεις των δημοσκοπικών ευρημάτων κρατήστε και το δεδομένο ότι από καμία έρευνα κοινής γνώμης δεν προκύπτει κάποιο τεράστιο ρεύμα των πολιτών που να ζητά διακαώς πρόωρες εκλογές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες παράμετροι θα καθορίσουν το χρονικό σημείο των πρόωρων εκλογών