ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού γέρνει η πλάστιγγα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές;

Πού γέρνει η πλάστιγγα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές;
Η εκλογολογία έχει φουντώσει για τα καλά
INTIME

Γιατί ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα στελέχη της ΝΔ να βάλουν φρένο στην εκλογολογία και στις πιθανές ημερομηνίες εις τις οποίες θα στηθούν κάλπες;

Η εκλογολογία έχει φουντώσει για τα καλά παρά τις προσπάθειες του ίδιου του πρωθυπουργού να βάλει ένα φρένο ή ένα μέτρο στην παραφιλολογία περί εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Προφανώς στην πολιτική ισχύει το ρηθέν «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», όμως διαβάζοντας προσεκτικά δηλώσεις στελεχών που είναι κοντά στον πρωθυπουργό διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ή πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους παρά το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές ή πολιτευτές έχουν παρα-απλώσει το θέμα των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που καθιστούν ανούσια τη συζήτηση περί εκλογών στο συγκεκριμένο timing που διανύουμε τώρα. Με ανοικτό το μέτωπο με την Τουρκία και το μέγα ζήτημα της ενεργειακής ένδειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη της ΝΔ να κόψουν οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Αν δεν ρυθμιστούν αυτά τα δύο «καυτά» ζητήματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δύσκολα θα οριστεί ημερομηνία για να στηθούν κάλπες. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αγώνα δρόμου για να ρυθμίσει τα ζητήματα της ακρίβειας, της ενέργειας, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μπορέσει να φέρει τη χώρα σε απάγκιο λιμάνι για να μπορέσει μετά να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο.

Πρακτικά για να είμαστε απολύτως σαφείς στο ρεπορτάζ, είναι κοινό μυστικό ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα με την Τουρκία και με τη διεθνή οικονομία κανείς δεν θέλει αυτή την στιγμή εκλογές, ούτε καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν επιμόνως να στηθούν κάλπες το συντομότερο δυνατόν.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα με τα νομοσχέδια που τρέχουν, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πρέπει να μετρηθεί δημοσκοπικά η δυναμική της ΝΔ. Οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης που θα έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου πριν τον δεκαπενταύγουστου θα είναι σαφέστατα καθοριστικές για τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ότι στη ΝΔ προετοιμάζονται πυρετωδώς για να καταρτήσουν κυβερνητικό πρόγραμμα για τις επόμενες εκλογές αλλά και να κλείσουν τα ψηφοδέλτια δεν σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα προκηρύξει άμεσα εκλογές. Η πλάστιγγα προς το παρόν ισορροπεί, δεν γέρνει.