ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αναζητώ δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές

Μητσοτάκης: Δεν αναζητώ δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετιας
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετιας

Το μήνυμα ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας» έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν αναζητώ δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τελική ευθεία που θα κρατήσει πολλούς μήνες είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες και να ασχοληθούμε με την εκλογική διαδικασία. Αυτό δεν θα το ανεχτώ» έστειλε παράλληλα μήνυμα ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «από το πλούσιο νομοθετικό έργο θα δείτε ότι δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα».

Θέλοντας να εξηγήσει ακόμα περισσότερο γιατί δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «απλή αναλογική σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα η χώρα θα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα που είναι εξασφαλισμένη. Και αν έχω κάποιο πολιτικό κόστος είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω»

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό ρίσκο ας το έχει. Το να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής και με μια προκλητική Τουρκία δεν είναι εθνικά υπεύθυνο» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για εμάς το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας εκ νέου ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτό εξυπηρετείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση όπως αυτή που έχουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λάθος» τη θέση όσων κομμάτων λένε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός. Σχολίασε, δε, πως «όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι δεν σέβεται την απόφαση του λαού καθώς οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, η άποψή του αυτή ενέχει ψήγματα αλαζονείας και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του επειδή είναι ένας νέος πολιτικός».

Απολογισμός έργου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα όμως θα κάνει την εμφάνισή της από τον Σεπτέμβριο ώστε τα πανεπιστήμια να μην είναι ορμητήρια διάφορων μπαχαλάκηδων. «Όταν διαβάζω τις προεκλογικές δεσμεύσεις διαπιστώνω ότι στον πυρήνα τους ήμασταν συνεπείς μέσα στο δύσκολο κλίμα που αντιμετωπίσαμε» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πανδημία είπε ότι «ήταν μια κρίση η οποία μας υποχρέωσε να αξιολογήσουμε πολλές από τις προτεραιότητες μας αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε και τις κρυφές αδυναμίες του ΕΣΥ. Και αν κάτι έμαθα είναι ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η προτεραιότητα που δίνω στο νέο ΕΣΥ».

Ωστόσο βιωματικά χαρακτήρισε ως πιο δύσκολη κρίση αυτή με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 «γιατί πολλές φορές είσαι μπροστά σε ένα φαινόμενο που σε ξεπερνά. Φέτος με τρομάζει λιγότερο (σ.σ. το ενδεχόμενο να υπάρχουν παρόμοιες φωτιές) γιατί πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλύτερη προετοιμασία».

Είπε, δε, ότι «η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση αν και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε μηχανισμούς όπως το 112. Αλλά αφορούσε την άθλια επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε».

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ακόμα το μήνυμα προς την Τουρκία ότι «είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεων μας». Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε την ίδια ένταση στο πεδίο με αυτή του καλοκαιρού του 2020

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «είχαμε καλό κλίμα αλλά ήμουν σαφής ότι δεν θα υπάρχει βελτίωση των σχέσεων με υπερπτήσεις. Δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά ούτε μπορώ να δεχθώ συζήτηση για σύνδεση κυριαρχίας των νησιών με τη στρατιωτικοποίησή τους. Αν δεν κατάλαβε αυτά που του είπα δεν φταίω εγώ. Ένα μήνα μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων σαν να μην κατάλαβε πόσο επιμένω σε αυτό»

«Οι δύο χώρες πρέπει να συζητάνε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα θέτει τα δίκαιά της όπου μπορεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πώλησης ή αναβάθμισης των F16 για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει εσαεί την δυνατότητα να μπλοκάρει την πώληση των F16 δεν αντιλαμβάνεται τον συσχετισμό των δυνάμεων αλλά έχουμε καταφέρει να δείξουμε ότι η ενίσχυση της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι αυτά που λέει ο Ερντογάν για να τονώσει το δικό του προφίλ και να λύσει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα επηρεάζει και την αντιπολίτευση στην Τουρκία και υπερθεματίζει και ανεβαίνει στο δέντρο των προκλήσεων. Γι’ αυτό και δεν τον ακολουθώ σε αυτή την ένταση. Γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα συζητήσω ξανά με τον κ. Ερντογάν αν είναι πρόεδρος της Τουρκίας».

Σχετικές ειδήσεις