ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εκλογές: Το «φρένο» Μητσοτάκη, το μήνυμα σε υπουργούς και αντιπολίτευση και ο αστάθμητος παράγοντας

Εκλογές: Το «φρένο» Μητσοτάκη, το μήνυμα σε υπουργούς και αντιπολίτευση και ο αστάθμητος παράγοντας

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση για το χρόνο των εκλογών, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.

«Φρένο» στα σενάρια εκλογών έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας προσθέτοντας: η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου.

Eίχε προηγηθεί επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

Ετσι στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ουσιαστικά τέλος στην έντονη φημολογία για πρόωρες κάλπες τονίζοντας τα εξής: «Θα το ξαναπώ: Εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά ίδια ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε τι θυμόμαστε από τετραετία Τσίπρα δηλαδή περικοπές και φόρους και φυσικά ψέματα, ψέματα, ψέματα».

Και συνέχισε: «Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά».
«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις».

Αναφερόμενος στο δίλλημα των επόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, αυτό θα είναι «ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια».

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση για το χρόνο των εκλογών, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα που είχε αποδέκτη και τους υπουργούς και τους βουλευτές. Αυτό που καταδείχθηκε είναι πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνουν εκλογές την άνοιξη του 2023, οπότε θα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αν δεν είναι απίθανο ο πρωθυπουργός, αν βρει «παράθυρο» ευκαιρίας να προκηρύξει νωρίτερα κάλπες. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά αλλά και πώς θα πάει ο τουρισμός. Πάντως οι υπουργοί είναι σίγουρο πως έλαβαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και να μην έχουν στο μυαλό τους ότι θα γίνουν εκλογές το φθνόπωρο.