ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απορρίπτει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα εξαντλήσει την τετραετία, πλην «συγκλονιστικού απροόπτου». 

Και ενώ η εκλογολογία και τα διάφορα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη ήδη από το φθινόπωρο έδιναν και έπαιρναν το καλοκαίρι -μάλιστα είχαν ακουστεί έντονα και συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτώβρη- αποδείχτηκε ότι η απόρριψη αυτού του ενδεχομένου ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργού, δεν ήταν πολιτική «ντρίμπλα», αλλά ο ειλικρινής σχεδιασμός του Μαξίμου.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι δεν θέλει «να προλάβει» τον δύσκολο, όπως όλα δείχνουν, χειμώνα, καθώς όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις, το Μαξίμου θα έπαιρνε το ρίσκο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη προκειμένου να αποφύγει τη φθορά τη λαϊκής δυσαρέσκειας που αναπόφευκτα θα γιγαντώσει η ακρίβεια και η πρωτοφανής, παγκόσμια, ενεργειακή κρίση.

Άλλωστε, μέχρι στιγμής όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα ασφαλείας στην κυβέρνηση, που κυμαίνεται από τις 8 έως τις 11 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει εκλειφθεί στο κυβερνητικό επιτελείο όχι ως «ευκαιρία» για ανανέωση τώρα της τετραετίας, αλλά μάλλον ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις επερχόμενες εκλογές όταν αυτές γίνουν, παρά το απρόβλεπτο της κατάστασης που έρχεται.

Η επιλογή αυτή προβάλλεται άλλωστε και ως εθνική ανάγκη, με προτεραιότητα στην «πολιτική σταθερότητα» που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος, όπως διατρανώνουν από το Μαξίμου.

Εκλογές, λοιπόν, ακριβώς στο τέλος της τετραετίας, κάτι που δεν συνηθίζεται και τόσο τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας μας, δηλαδή την άνοιξη ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

Τάδε έφη και ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα».

Οι ημερομηνίες που αποκλείονται, εκτός πάλι συγκλονιστικούς απροόπτου, είναι αυτές κατά τις οποίες διεξάγονται οι πανελλαδικές και οι κατατακτήριες εξετάσεις, καθώς τότε τα σχολεία -που αξιοποιούνται ως εκλογικά κέντρα- είναι κλειστά για αυτόν τον σκοπό. Άρα δεν περιμένουμε εκλογές από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου

Μια πιθανή θερινή ημερομηνία λοιπόν είναι η Κυριακή 18 Ιουνίου. Η επιλογή να γίνουν εκλογές πιο «βαθιά» μέσα στο καλοκαίρι δεν φαίνεται η ενδειδειγμένη, καθώς δεν αποκλείεται να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες ή αρκετές εβδομάδες προσαρμογής, και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, τις άδειες και τα «μπάνια του λαού», κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ως σωστή και λειτουργική λύση.

Αν δε, γίνουν εκλογές, λίγο νωρίτερα, την άνοιξη, θα πρέπει να αποκλειστούν οι ημερομηνίες του Πάσχα, εφόσον όμως η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαντλήσει στην κυριολεξία την τετραετία, τότε η 18η Ιουνίου φαίνεται και η πιθανότερη.