ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο ΣΥΡΙΖΑ - Αλληλοκαρφώματα και δηλώσεις περί διάλυσης

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο ΣΥΡΙΖΑ - Αλληλοκαρφώματα και δηλώσεις περί διάλυσης
EUROKINISSI.

Τις τελευταίες ώρες, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εξαπολύουν» βολές εκατέρωθεν, αφού η αναμονή για την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή στις 15/07 φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα… καλά τα «αίματα» στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διέρχεται μία από τις δυσκολότερες στιγμές του, στην πορεία του δρόμου προς την εκλογή του νέου αρχηγού του. Τα τελευταία 24άωρα, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος «εκτοξεύουν» βολές εκατέρωθεν, αφού η αναμονή για την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή τη 15η Ιουλίου φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα… καλά τα «αίματα» στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στα χθεσινά (03/07) «καρφιά» του Χρήστου Σπίρτζη κατά των Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Κατρούγκαλου, απάντησε εμμέσως ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην Υπουργός και στέλεχος της «Ομπρέλας». «Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε μέσα σε ένα ιδιόμορφο, αλλά ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτόν. Ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση πανδημίας, η οποία είχε επιπτώσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα είχε τη δυνατότητα να μην έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, λόγω της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επειδή είχε υπάρξει και η αναδιάρθρωση του χρέους και η ρύθμισή του και τα 37 δισεκατομμύρια, μπορούσε να δανειστεί μέχρι και 50 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα» περιέγραψε ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε ότι «αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άσχετα αν κατά τη γνώμη μου δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση».

«Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε πως «βεβαίως, για να λέμε και «τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη», ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στην μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα».

Ακόμη, τόνισε πως «στο «μετατραυματικό» σοκ που ζούμε προσπαθούμε με έναν συντεταγμένο, ενωτικό τρόπο να μην αποφύγουμε την αναγκαία συζήτηση, αλλά να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να δώσουμε μια προοπτική». «Νομίζω ότι μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης, σε ένα σοβαρό κόμμα, προϋποθέτει να κουβεντιαστεί σε βάθος» ανέφερε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στο naftemporiki.gr, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κατά κόρον στο Κέντρο. Αυτό έκανε στην κεντρική του εκφώνηση. Δεν ήταν πειστικός;» διερωτήθηκε με νόημα.

Κριτική Σκουρλέτη για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική για μια σειρά από επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως προς τη διατύπωση της αντιπολιτευτικής του πρότασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εργασιακά, τα οποία είχε υπό την ευθύνη της ως Τομεάρχης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και το ασφαλιστικό, «δείχνοντας» προς την μεριά του Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Στα εργασιακά θέματα, υπήρξαν ή υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττονται από το πισωγύρισμα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το είδαμε πρόσφατα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτές τις συνθήκες γαλέρας σε έναν κλάδο που ανθεί, που είναι δυναμικός. Επομένως, ήθελε μια πιο αιχμηρή προγραμματική πρόταση. Αυτό είναι το δια ταύτα, αυτό πρέπει να εκπέμπεις, αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Επιπλέον, σημείωσε: «Κορυφαίο ζήτημα ήταν το ασφαλιστικό. Πόσο ζημιά μας έκανε την τελευταία εβδομάδα; Προχθές, στην Πολιτική Γραμματεία, έθεσα ένα ερώτημα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε καταλήξει σε μία άποψη για το ποια ήταν τα λάθη μας και ποια όχι; Ναι μεν ήμασταν αναγκασμένοι να καλύψουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο η σύνδεση, για παράδειγμα, των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν λάθος. Το είπαμε ποτέ αυτό; Επισήμως εννοώ. Με αυτή την έννοια έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση στη ώρα της», παρατήρησε ο πρώην Υπουργός.

Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν. Υπήρξαν καλές στιγμές την προηγούμενη περίοδο» εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ενώ για την απλή αναλογική είπε πως «ήταν μεγάλη ευκαιρία», αλλά «έγινε κακή διαχείρισή της». «Ξέραμε από το ’16 ότι ήταν το επόμενο εκλογικό σύστημα. Για να αποδώσει η απλή αναλογική, προϋπέθετε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης. Δεν δημιουργούνται από μόνοι τους, παίρνεις τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες», ολοκλήρωσε.

Γιώργος Τσίπρας: «Δευτερεύων, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γιώργος Τσίπρας ρωτήθηκε εάν φοβάται τη διάσπαση του κόμματος για να απαντήσειότι «είναι δευτερεύων κίνδυνος σε σύγκριση με τον κίνδυνο να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση κα ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και σχολιάζοντας την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος είναι υπαρκτός.

«Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ. της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει είναι να διατηρηθούμε ενιαίοι».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας κάτι νέο, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Νομίζω ότι είχε δεκαπλάσιες δυνατότητες και όπλα να κάνει αυτό το πράγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή να γίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι άλλο και αυτό δεν έγινε. Εννοώ ότι δεν έγινε σε πολύ καλύτερους όρους». «Έχει τέτοιο μέγεθος ο Αλέξης Τσίπρας, που νομίζω θα αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει», κατέληξε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις