ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή - LIVE η συζήτηση

Ώρα μηδέν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια:  Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή - LIVE η συζήτηση
Φωτ.: Eurokinissi

Ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, κορυφώθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Η συζήτηση συνεχίζεται και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Κουτσούμπα

Σκληρή επίθεση στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα για sugar daddies.

«Έκανε λόγο για απαράδεκτη, σεξιστική αναφορά» και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν θα είστε πια στο απυρόβλητο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το πρωί, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανήλθε μετά την χθεσινή φράση του σύμφωνα με την οποία τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies. Κατά την ομιλία του στο πρώτο σκέλος της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, παρουσίασε φωτογραφίες από τις πλατφόρμες των sugar daddies καταγγέλλοντας την «σαπίλα του καπιταλισμού».

Κριτική Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια της Βουλής κατά την τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1982 κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους το συνδικαλισμό. Μάλιστα ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειρωνέυτηκε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Μητσοτάκης: Στα 2.500 ευρώ το επίδομα ενοικίου

Κατά τα λοιπά ο Κυριάκος Μησοτάκης ανακοίνωσε ότι το επίδομα ενοικίου θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ για όλα τα νέα παιδιά που θα πάνε σε περιφερειακά πανεπιστήμια για να στηριχθούν οι σχολές της περιφέρειας.

Το συνολικό κονδύλι από τα 42 εκατ. έφθασε στα 71 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανέφερε πως για πρώτη φορά μέσα από το σχήμα των ΣΔΙΤ θα μπορέσουν να χτιστούν 5 ολοκαίνουργιες φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ποιοτική φοιτητική στέγη σε σχεδόν 10.000 φοιτητές σε 5 δημόσια πανεπιστήμια.

Είπε επίσης πως στα μη κρατικά πανεπιστήμια το 10% των εισακτέων θα μπαίνει με υποτροφίες.

Απάντηση Φάμελλου σε Μητσοτάκη

Απάντηση σε υψηλούς τόνους είχαμε κατόπιν από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού, καθώς νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειρωνέυτηκε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Μιλώντας για ....πολιτικές καριέρες είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα λόγω επιθέτου». «Μας κατηγορείτε ότι κάναμε καριέρα από τις κινητοποιήσεις. Εγώ κάνω διαδηλώσεις από το 1981, μας χτύπησαν τα ΜΑΤ της κυβέρνησής σας, ναι κάνουμε τέτοια καριέρα», πρόσθεσε.

«Για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι κολλητοί σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα», είπε για το νομοθέτημα. «Εσείς πήγατε σε δημόσια πανεπιστήμια για να μιλάτε για αυτά;», ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε δε το νομοθέτημα της κυβέρνησης «νομοσχέδιο της αρπαχτής».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια

«Είναι μια απομίμηση μεταρρύθμισης, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση που θα στηρίξουν οι βουλευτές της ΝΔ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Σας λέμε ξεκάθαρα πως καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν πιστεύουμε ότι έχετε σχέδιο», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Νομοθετείτε καθ΄υπόδειξη συμφερόντων. Συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει πριν την ψήφιση του νόμου. Πώς γίνεται;». «Πριν ψηφίσετε το νόμο παραρτήματα κατέθεσαν αιτήματα στην επιτροπή της Βουλής», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε «φερετζέ κερδοσκοπικών ιδρυμάτων» τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για αυτούς που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία είπε ότι πρόκειται περί «εσωτερικού γενιτσαρικού τάγματος της ΝΔ».

Έκανε άνοιγμα πάντως στην κυβέρνηση για να «συζητήσουμε το Εθνικό Απολυτήριο». «Συγκυβερνούμε;», αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο όταν απάντησε σε όσα του καταλογίστηκαν σχετικά με το αν «θα μπει εμπόδιο».

Κλείνοντας είπε ωστόσο: «Θα στηρίξουμε όσα άρθρα πιστεύουμε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση».

Απάντηση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

Τη δική του απάντηση για όσα υποστηριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε σε δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε σενάριο συνωμοσίας την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κάποιοι γνώριζαν πριν από την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Είναι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις»

«Μην βλέπετε συμφέροντα για να καλύψετε τα δικά σας προβλήματα», πρόσθεσε.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θέλει το νομοσχέδιο για τα δικά της παιδιά

Την άποψη πως «η ελληνική δεξιά επιχειρεί να κάνει πράξη αυτό που αποτελούσε πάντα την «ιερή αγελάδα» της» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας μηχανισμός που έχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους», είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση απαιτεί αριστεία για τα παιδιά των κατώτερων στρωμάτων, αλλά για τα παιδιά τα δικά της, τω, ανώτερων στρωμάτων δεν ζητάει τίποτα», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Νατσιός για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός μιλώντας στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης «είναι να επιχορηγεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης».

Έκανε επιλογή για «ιλουστρασιόν ιδιωτικά κολλέγια αντί του απαξιωμένου δημοσίου πανεπιστημίου» και προέβλεψε ότι θα καταρρεύσει ολόκληρη η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αφοπλιστική» απάντηση Πιερρακάκη στην αντιπολίτευση: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν χτυπιούνται με απομιμήσεις επιχειρημάτων»

Εν αναμονή της αποψινής ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, απάντησε στην αντιπολίτευση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι μεταρρυθμίσεις δεν χτυπιούνται με απομιμήσεις επιχειρημάτων».

«Προκρίνω να μιλάμε τόσο για εμένα όσο και όλους, για τον προορισμό μας και πού θέλουμε να πάμε. Η πολιτική είναι μία συνθήκη σύνθεσης και προορισμού. Σέβομαι πάρα πολύ το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι”, υπήρξα και εγώ φοιτητής σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, έχω σηκώσει το χέρι μου σε Γενική Συνέλευση.

Ακόμη, ξέρω ποια είναι η περίμετρος του νόμου και δεν είναι ετούτη (σ.σ. ο κ. Υπουργός έδειξε μία φωτογραφία με τη μολότοφ που έπεσε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη). Όλοι μας, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, οφείλουμε να το καταδικάσουμε.

Για να απαντήσω και στην κυρία Τζάκρη, είπε: “Ποια σοβαρά Πανεπιστήμια κάνουν παραρτήματα;”. Θα τής δώσω τα τηλέφωνα των Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, διότι και οι δύο ανακοίνωσαν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Δηλαδή, δεν είναι σοβαρά τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια; Αυτό ακούσαμε τώρα; Υπάρχει μία έντονη παραφιλολογία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν χτυπιούνται με απομιμήσεις επιχειρημάτων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας τόσο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη όσο και τη Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Γιώργος Παπανδρέου: «Οι δύο λόγοι που πρέπει να αλλάξει το Άρθρο 16 του Συντάγματος»

«Πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στο χάος των ιδιωτικών εταιρειών και να υπάρξουν ρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του αρμόδιου Υπουργείου και του εκάστοτε Υπουργού.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι άξιος συνεχιστής μίας δεξιάς που δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη κι αν φορά τον μανδύα του μεταρρυθμιστή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις