ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελάκης: Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις, ας κάνουν το ίδιο οι εταίροι

Μιχελάκης: Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις, ας κάνουν το ίδιο οι εταίροι

«Ο προϋπολογισμός του 2014, δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι ο μόνος εφικτός προϋπολογισμός της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση του προβλήματος του χρέους» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει, ότι το 70% απ' αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών του χθες - και ότι απ' την ερχόμενη άνοιξη, η χώρα θ' ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του πλέον κρίσιμου θέματος, του δημοσίου χρέους. Είναι μνημονιακή δέσμευση και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και εταίροι» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Μιχελάκης, σημείωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει «την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και επεξεργάζεται τη θεμελίωση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων (μελετάται η χορήγηση του δικαιώματος είσπραξης του φόρου ακινήτων). Στις άμεσες προτεραιότητές του, είναι η κατάστρωση ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, απόλυτη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση, αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή, που θα ασκεί και ουσιαστικό έλεγχο "πόθεν έσχες" μέσω συστήματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, είναι εξάλλου και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών (το προσχέδιο είναι έτοιμο και σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος), η θέσπιση νέου κώδικα ιθαγένειας που θα λύνει και τα προβλήματα των παιδιών των αλλοδαπών που κάνουν σχολείο στην Ελλάδα, καθώς και η κωδικοποίηση του νόμου για τη μετανάστευση.

Επισκοπώντας τα πεπραγμένα του υπουργείου του κατά το έτος 2013, ο κ. Μιχελάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικής φύσεως προτεραιότητες που απέδωσαν καρπούς. «Πετύχαμε μέσω επιδότησης 60.000 μητέρων, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους, να χορηγηθούν νωρίτερα τα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων, να υπάρξει έγκαιρη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Ενισχύσαμε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", προωθήσαμε εθνική στρατηγική για τους Ρομά, ρυθμίζουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, προχωρούμε σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση των σκουπιδιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας

Στουρνάρας: Έχει ήδη διανυθεί το 80% της απόστασης

Σκληρή μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του χθες

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση

Καμμένος: Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού ο προϋπολογισμός

Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Παπαρήγα: Χωρίς αντίκρισμα το πρωτογενές πλεόνασμα

Ψηφίζεται σήμερα τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός του 2014

Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα

Στρατούλης: Δολοφονικό όπλο ο προϋπολογισμός