ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Κύριε Τσίπρα, εκποιείτε το ηθικό σας πλεονέκτημα!

Βενιζέλος: Κύριε Τσίπρα, εκποιείτε το ηθικό σας πλεονέκτημα!

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συκοφαντίες εκ μέρους του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως είπε, πηγάζει από την έλλειψη επιχειρημάτων.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, πίσω από αυτήν την επίθεση κρύβονται άλλα κίνητρα, που αποσκοπούν στη διαταραχή της σταθερότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται μάλιστα και με καθυστέρηση, δεδομένου πως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει τίτποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που συνδέονται με εταιρείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/Ω).

«Παραμένει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Τσίπρα -έχουμε διαδρομές, μακάρι να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε... έχετε δήθεν ηθικό πλεονέκτημα... αλλά το χάνετε στην πορεία από τη βιασύνη να φθάσετε στην εξουσία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κορύφωσε την κριτική, προσθέτοντας: «Προσφέρεστε στην απώλειά του, κ. Τσίπρα, διαπραγματεύεστε και εκποιείτε το δήθεν ηθικό σας πλεονέκτημα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον κ. Γιάννη Ταφίλη, υπεύθυνο τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και συνοδό του κ. Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα ναυπηγεία λέγοντας ότι «είναι άνθρωπος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Ακόμη, τόνισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε πρόσφατη ρύθμιση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σε μια ομιλία που ξεπέρασε τα 70 λεπτά, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τόσο την κατάσταση που παρέλαβε -την οποία χαρακτήρισε «πυρηνική έκρηξη»-, όσο και τις κινήσεις τις οποίες έγιναν από τη δική του πλευρά, προκειμένου να δοθεί λύση.

Υποστήριξε ότι την περίοδο 2000-2009 το Δημόσιο κατέβαλε 2,2 δισ. ευρώ, δεν είχε παραλάβει τίποτε και κινδύνευε να χάσει τα χρήματα, τα υποβρύχια και να πληρώσει πρόστιμο λόγω προσφυγής των κατασκευαστών και ιδιοκτητών των Ναυπηγείων.

Εξήγησε ότι η προσφυγή των κατασκευαστών προέκυψε έπειτα από προσφυγή του κ. Ταβουλάρη, προέδρου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία κατήγγειλε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λήψη παράνομων κρατικών επιδοτήσεων.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, έπειτα από διαπραγμάτευση και διαφάνεια σε πλαίσιο που είχε εγκρίνει η Βουλή, πέτυχε επωφελή για το Δημόσιο συμφωνία, που κυρώθηκε από την ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επισήμανση για το παρασκήνιο εκείνων των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Την ώρα που διαπραγματευόμουν, υπήρξε ταξίδι κυβερνητικού κλιμακίου με την κυρια Κατσέλη και τον κ. Παμπούκη και διάφορα στελέχη του χώρου, χωρίς τη δική μου γνώση και πράγματι, λόγω επιθυμίας της κυβέρνησης να προωθηθεί συνεργασία με τα Ηνωμένα Εμιράτα, εκδίδεται -ενώ συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις- από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ανακοίνωση που λέει ότι πολύ χαιρόμαστε για την συμφωνία με την Abu Dhabi Mar, πριν συμφωνήσω και εγκρίνει η Βουλή. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η εταίρος σας, η κυρία Κατσέλη, που συναντήθηκε με κ. Σάφα και απέσπασε ένα εκατ ευρώ για κάλυψη άμεσων αναγκών των εργαζομένων, έβγαλε ανακοίνωση που μιλά για σημαντική συμφωνία κ.ά.».

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Σας δίνω τη συγκεκριμένη ανακοίνωση -μπορεί να σας φανεί χρήσιμη για τα εσωτερικά σας. Ακόμα και η Αυγή έγραφε τότε ότι η κυβέρνηση παίζει με το Άμπου Ντάμπι και αδειάζει τον Βενιζέλο».

550 334 284485

Δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Βενιζέλο: «Είστε περήφανος για το αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίσατε; Είστε περήφανος που δήθηκαν 360 εκατ. ευρώ σε καιρό κρίσης, που 1.200 εργαζόμενοι στα Χριστούγενα είναι απλήρωτοι και πού μας εγκαλούν για αποζημίωση ακόμη ενός εκατ. ευρώ στα διεθνή δικαστήρια;».

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Πολλά απ' αυτά που είπατε, ήταν για να αφήσετε αήθη υποννοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ήρθατε να μας κατηγορήσετε ότι αναδεικνύουμε το μείζον αυτό εθνικό θέμα, ότι μας υποκινούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα» σημείωσε και στο σημείο αυτό ενέπλεξε και τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, Νίκο Ταβουλάρη, καλώντας τον κ. Βενιζέλο να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό. «Όπως γνωρίζετε, ήταν στενός του συνεργάτης στην Πολιτική Άνοιξη» συμπλήρωσε.

«Αφήσατε αήθη υπονοούμενα για έναν εξαίρετο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, τον Γιάννη τον Ταφίλη, που μας τιμά η παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα στα Mirage, στην αγορά του αιώνα, υπόθεση «τυφλά Mirage», όπως ονομάστηκε επί Μητσοτάκη» σημείωσε, καλώντας τον κ. Βενιζέλο:«Να πάτε εκεί που πρέπει».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέσα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα υπήρξαν ύποπτοι και παράνομοι δίαυλοι βρώμικου χρήματος. Όμως, έρχεται το ΣΔΟΕ και με την τροπολογία αυτή και χαρίζετε στους Γερμανούς τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που δεν υλοποιήθηκαν, 264 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

7ae52558cfb88fb549729f77c10538f3 XL

Δευτερολογία Βενιζέλου

«Με δική μου εντολή διακόπηκαν οι πληρωμές» επανήλθε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας τι έπραξε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, όταν προέκυψε το ζήτημα μεταξύ της προηγούμενης, γερμανικής διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (και κατασκευαστών των υποβρυχίων) και της διάδοχης κατάστασης των Αράβων ιδιοκτητών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ακόμη ότι το Ελληνικό Δημόσιο έκανε τις πληρωμές, για να μπορέσει να πάρει το υποβρύχιο «Παπανικολής» και να επαναρχίσει η λειτουργία των Ναυπηγείων.

«Είναι πολύ δυσάρεστο ότι οι Γερμανοί υπέγραψαν σύμβαση με τον εαυτό τους, ως ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων και κατασκευαστές των υποβρυχίων, ερήμην των Αράβων» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

A.Τσίπρας: «Colpo grosso» η υπόθεση των υποβρυχίων

Καμμένος: Να επιστραφούν τα κλεμμένα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Παπαδημούλης: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!

Αβραμόπουλος: Η πρόταση εξεταστικής δεν λύνει το πρόβλημα

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα υποβρύχια

ΔΕΙΤΕ LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για τα υποβρύχια