ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολογείται για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Ιωάννης Μπέλτσιος

Απολογείται για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Ιωάννης Μπέλτσιος

Ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλου οδηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Ιωάννης Μπέλτσιος πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

Ο Ιωάννης Μπέλτσιος κατέθεσε υπόμνημα περίπου 60 σελίδων, ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις των ανακριτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι δεν έχει βρεθεί κανένα πόσο να διακινείται μέσω των λογαριασμών του.

Όπως λέει η μόνη σχέση που είχε με Ferrostaal ήταν μια συνεργασία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών την περίοδο 2000-2003. Γί 'αυτή τη συνεργασία έλαβε 300.000 μάρκα τα οποία δηλώθηκαν και φορολογήθηκαν.

Στο ρόλο του Γ. Μπέλτσιου – ο οποίος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση – είχε αναφερθεί με κατάθεση που έδωσε στην εισαγγελία του Μονάχου ο Μ. Ματαντός, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος στην ελληνική δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές των «μαύρων χρημάτων» και η εμπλοκή του οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας Haun.

BE

Ο κατηγορούμενος Μ. Ματαντός κατέθεσε για τον Ι. Μπέλτσιο στους Γερμανούς εισαγγελείς: «Εμάς της ΜΙΕ μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε. Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά. Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήματα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».

Και ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας Ferrostaal είχε αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτιζε ο Μπέλτσιος στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, κ. Τσοχατζόπουλος, μας συνέστησε τον κ. Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος... Ο κ. Τσοχατζόπουλος μιλά γερμανικά, σε αυτόν μπορούσαμε να πούμε πως είχαμε την αίσθηση ότι χρειαζόμασταν περισσότερη βοήθεια. Οι δυο τους, Τσοχατζόπουλος και Μπέλτσιος, γνωρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν πολύ παλιοί φίλοι».

Ο ίδιος είχε επισημάνει ακόμη στην απολογία του: «Παράλληλα με την Dolmarton ενεργοποιήσαμε και το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Μπέλτσιου. Απλώς μας ενδιέφεραν οι διασυνδέσεις που είχε με ορισμένα πρόσωπα».

Διαβάστε επίσης:

Μίζες και μετά το 2005 ομολόγησε ο Π. Ευσταθίου

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

Όταν ο Άκης χειροκροτούσε Σμπώκο και Εμμανουήλ

Χειροπέδες σε Εμμανουήλ και Μπέλτσιο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθη και ο Γιάννης Μπέλτσιος για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Συνελήφθη ο Σωτήρης Εμμανουήλ για τα εξοπλιστικά

Πόσο ψηλά ήταν αυτοί που «έσπρωχναν» τον Κάντα;

Ακόμη 2 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο δημόσιο ο Αντώνης Κάντας

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

Σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά: Έρχονται κι άλλα κατηγορητήρια

Προφυλακίσ​τηκε για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Δ. Παπαχρήστο​ς