ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ:Κίνδυνος για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών της Συρίας

ΚΚΕ:Κίνδυνος για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών της Συρίας

«Η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθλιν Άστον, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα γίνει σε πλοίο των ΗΠΑ, στη Μεσόγειο, σε απάντησή της, στις 27 Μαρτίου 2014, στην επιστολή καταγγελίας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και υπογραμμίζει τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης με χημικά τοξικά απόβλητα της Μεσογείου και ιδιαίτερα της περιοχής της Κρήτης.


Η κ. Άστον «ομολογεί ότι η μεταφόρτωση των πιο επικίνδυνων χημικών "Προτεραιότητας 1" θα γίνει στο iταλικό λιμάνι της Καλαβρίας Gioia Tauro, δηλαδή ότι η καταστροφή τους θα γίνει εν πλω στη Μεσόγειο, αποκρύπτοντας, όμως, το ακριβές γεωγραφικό στίγμα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι η καταστροφή τους θα γίνει ανοιχτά της Κρήτης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ΕΟ του ΚΚΕ επισημαίνει επίσης την αναφορά της Κάθριν Άστον περί ανάθεσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της καταστροφής των χημικών «Προτεραιότητας 2» με την μέθοδο της αποτεφρώσεως, χωρίς και πάλι να προσδιορίζεται που θα εναποτεθούν ή θα απορριφθούν τα λύματα και υπογραμμίζει ότι «οι ισχυρισμοί της Κ. Άστον για την τεχνογνωσία των ΗΠΑ ή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καταστροφή χημικών όχι μόνο δεν καθησυχάζουν κανέναν, αντίθετα επιτείνουν στο έπακρο τις ανησυχίες των λαών της περιοχής».

Σχολιάζοντας επιστολή του αντιπρόεδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου προς φορείς της Κρήτης, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και κάνουν λόγο για «αστήρικτες» προφάσεις του κ. Βενιζέλου, αναφέρουν ότι «οι διαβεβαιώσεις που επικαλείται είναι χωρίς αξία, δεν παρέχουν καμία εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» και επιρρίπτουν ευθύνες στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που «συμμετέχει πρόθυμα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, εμπλέκοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, προκειμένου να διεκδικήσει για την ελληνική αστική τάξη αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και συμμετοχή στη ιμπεριαλιστική λεία από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών τρίτων χωρών και την εκμετάλλευση των λαών τους».

«Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου και της περιοχής της Κρήτης, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού», καταλήγει το σχόλιο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε Φουκουσίμα με τα χημικά του Άσαντ