ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία στο χαρτί κάνει η Βουλή

Οικονομία στο χαρτί κάνει η Βουλή

Να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την σπατάλη χαρτιού επιχειρεί το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στόχος είναι να μειωθεί κατά 3.000.000 σελίδες ο αριθμός των σελίδων που χρησιμοποιούνται για φωτοτύπηση, σύμφωνα με απόφαση του γενικού Γραμματέα της Θανάση Παπαϊωάννου..

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Τμημάτων, Ανεξαρτήτων Τμημάτων, Γραφείων και Υπηρεσιών της Βουλής και ορίζει ότι:

  • 90 φορές θα φωτοτυπείται ένα νομοσχέδιο όταν κατατίθεται (52 αντίγραφα για την επιτροπή, 8 για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, 10 για τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου, 20 για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες). Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τα συνοδευτικά του έγγραφα (αιτιολογική έκθεση, έκθεση ΓΛΚ, έκθεση αξιολόγησης, καταργούμενες/τροποποιούμενες διατάξεις κ.λπ.).
  • 40 αντίγραφα θα τυπώνονται μετά την ηλεκτρονική στοιχειοθεσία του νομοσχεδίου. Ηλεκτρονικά μορφοποιημένο θα διανέμεται σε βουλευτές, υπουργούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
  • σε 350 αντίτυπα θα τυπώνεται το πρακτικό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα έχει επεξεργαστεί το νομοσχέδιο και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας (310 στους βουλευτές και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, 20 στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, 20 στη Διεύθυνση Εκδόσεων της Βουλής).
  • 300 φορές θα φωτοτυπούνται τα έγγραφα που συνοδεύουν ένα νομοσχέδιο, αφού ήδη θα έχουν δοθεί στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
  • 75 αντίγραφα του νομοσχεδίου που έχει ψηφιστεί επί της αρχής και κατ’ άρθρο και πριν ψηφιστεί στο σύνολό του (από 10 στις δύο μεγαλύτερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, από 5 στις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες και 20 στη Διεύθυνση Εκδόσεων της Βουλής)
  • οι κυρώσεις συμβάσεων μεταξύ χωρών θα διατίθενται σε έντυπη μορφή μόνο στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και σε όποιον βουλευτή το ζητήσει συγκεκριμένα για κάποια σύμβαση.
  • τα κάθε είδους εβδομαδιαία και μηνιαία δελτία που εκδίδονται από τις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Έργου, θα διανέμονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά και κατ’ εξαίρεση θα δίνεται ένα αντίτυπο σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα.