Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Στην εκτίμηση ότι τελικά δεν θα γίνει το δημοψήφισμα και δεν θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής οδηγούν οι θέσεις που εκφράζονται από την κυβερνητική πλευρά για τις τέσσερις προτάσεις που καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών που ζητούν, με χωριστές προτάσεις, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου και από το ΠΑΣΟΚ οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές.

Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ, το οποίο θα «κατεβάσει» τη δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της ενέργειας φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ.

Την άποψη ότι δεν μπορούν να συνυπολογιστούν διαφορετικές προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ ακόμα και αν όλες δε συμφωνούν στο ζήτημα της πώλησης της επιχείρησης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε συγκεκριμένα, πως μπορούν να συνυπολογιστούν προτάσεις που είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε πως εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΚΚΕ, είπε πως βρίσκονται «έξω» από τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και δε μπορεί να σταθούν κατά την άποψή του δίπλα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), ΑΝΕΛ (14, με τον Ν. Νικολόπουλο) και ΔΗΜΑΡ (όπου δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εκ των 13 βουλευτών θα στηρίξουν) αθροίζουν 98-99 βουλευτές.

Αν σε αυτούς προστεθούν ακόμη και 10 από τους ανεξάρτητους θα απαιτούνται και οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής για το "άθροισμα" των 120 βουλευτών, τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, την πρωτοβουλία για το έκτακτο άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής την έχει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη «χρυσόψαρου» Σαμαράς και Βενιζέλος για την επιστράτευση