ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικά θέματα και Eurogroup στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Εθνικά θέματα και Eurogroup στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα, Τετάρτη (5/11/2014) με την ατζέντα τους να γεμίζει, όχι μόνο από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και από την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, πολεμικό πλοίο της οποίας έφτασε χθες (4/11/2014) μερικές δεκάδες μίλια από τον Πειραιά.

Πρωτεύων στόχος των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τον οποίο θα συζητήσουν και για την αυριανή (6/11/2014) συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη συνεχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού σε Λευκωσία και Κάιρο.

Η βασική επιδίωξη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις και εάν γίνουν κάποιες αλλαγές αυτές να είναι ήσσονος σημασίας.

Και αυτό, διότι τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ανοίξουν αυτά τα δυο θέματα που έχουν υψηλό πολιτικό κόστος και αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω κοινωνική ένταση, σε μια περίοδο που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θεωρείται βέβαιο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο 24ώρα πριν οι δύο τους πετάξουν για την Κύπρο, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο συναντήσεων με το σύνολο της ηγεσίας της Μεγαλονήσου.

Εν συνεχεία θα βρεθεί στην Αίγυπτο όπου και θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας – Καϊρου.

Οι επισκέψεις του κ. Σαμαρά σε Λευκωσία και Κάιρο έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την Αθήνα να επιδιώκει σύσφιξη της τριμερούς σχέσης με Κύπρο και Αίγυπτο στα ενεργειακά και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Σχετικές ειδήσεις