Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα το κείμενο Συμπερασμάτων - Στις 6 Μαρτίου νέα έκτακτη με την Τουρκία

Newsbomb

Το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου θα εκδοθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας. Τo κείμενο συμπερασμάτων εγκρίνεται ομόφωνα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας).

Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς δίνει τα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού εάν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με την συμμετοχή και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved