ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Ποιος Σεπτέμβρης; Εκλογές το καλοκαίρι - Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Ποιος Σεπτέμβρης; Εκλογές το καλοκαίρι - Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Δημοσκοπήσεις και Πετσίτης σπρώχνουν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες.

Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες (μυστικές και μη) που φτάνουν στα χέρια του πρωθυπουργού.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά αφήγημα για την κυβέρνησή του, με τον κλοιό από τις αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη να στενεύει ολοένα και περισσότερο, η εικόνα που διαμορφώνεται για το κυβερνών κόμμα, κάθε άλλο παρά θετική είναι.

Παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, το μπαράζ προσλήψεων στο δημόσιο και τα επιδόματα, τα γκάλοπ δείχνουν να παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ, ενώ στις περισσότερες πλέον έρευνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Δεν είναι όμως η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την οποία ανησυχούν στο Μαξίμου. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι οι αναποφάσιστοι. Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν πως ένα μεγάλο μέρος πολιτών που δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και θα ανατρέψει τα δεδομένα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, έφεραν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Τα στοιχεία των γκάλοπ αποκάλυψαν ότι στην καλύτερη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αναποφάσιστοι μπορεί να μειώσουν τη διαφορά κατά 2%-3%.

Το επίσης αρνητικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και τον είχαν στηρίξει στις κάλπες του 2015, του έχουν πλέον γυρίσει την πλάτη και δεν υπάρχει καμία διάθεση για στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, τον οποίο πρώτο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην απορρίπτει απολύτως το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα ή ακόμα και μία με δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές.

Αν μάλιστα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι εξαιρετικά αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, δηλαδή πάνω από 7%, θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, μιας και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να κρατήσει μια κυβέρνηση που έχει λάβει συντριπτική καταψήφιση από το λαό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας «καλοβλέπει» τις εθνικές κάλπες το καλοκαίρι, φοβούμενος ενδεχόμενη κρίση, όπως αυτή στο Μάτι, την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και θα συρθεί με διαλυμένη την κυβέρνηση σε εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, μιας και ο λαός είναι βέβαιο πως θα καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό έχει ήδη γράψει στο μπλοκάκι του ορισμένες ημερομηνίες. Μία από αυτές ήταν η 9η Ιουνίου, ωστόσο, λόγω των πανελληνίων εξετάσεων, μάλλον είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν τότε. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη Κυριακή, 16/05.

Επομένως, δύο ημερομηνίες που έχει… κυκλώσει ο κ. Τσίπρας είναι η 23η Ιουνίου αλλά και η 7η Ιουλίου, η οποία είναι και σημαδιακή καθώς, συμπληρώνονται 4 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα του 2015.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Δουζόγλου: Ο βασιλιάς των εταιρειών του 1 ευρώ - Από τη Βενεζουέλα στην Κουμουνδούρου

Σχετικές ειδήσεις