ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην τελική ευθεία η πώληση της Τσέλσι – Τα τέσσερα υποψήφια γκρουπ επενδυτών

Τσέλσι
AP Images

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Τσέλσι, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Raine, που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του λονδρέζικου συλλόγου, περιόρισε σε τέσσερα τα γκρουπ επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση.

Μέχρι τις 11 Απριλίου, ημέρα πριν από τον επαναληπτικό αγώνα των προημιτελικών του Champions League, ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι επιλεγμένοι όμιλοι θα πρέπει να στείλουν την τελική προσφορά τους. Όσο για την οριστική απόφαση, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από την Premier League και την αγγλική κυβέρνηση, αυτή αναμένεται στα τέλη Απριλίου.

Μία από τις προτεραιότητες της νέας ιδιοκτησίας θα είναι η επέκταση του «Στάμφορντ Μπριτζ». Η έδρα της Τσέλσι, που βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές συνοικίες του Λονδίνου, έχει περιορισμένη χωρητικότητα (41.837 θέσεις) σε σύγκριση με άλλους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Οι βασικές απαιτήσεις που θέτει ο Όμιλος Raine περιλαμβάνουν προηγούμενη εμπειρία στη διοίκηση αθλητικών σωματείων και στον εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και στην πρόθεση επένδυσης τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία, επιπλέον του κόστους αγοράς.

Μία από τις πιο διαπιστευμένες κοινοπραξίες είναι αυτή που σχηματίστηκε από τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Χάνσγιοργκ Βις, τον Αμερικανό Τοντ Μπέλι (από τους ιδιοκτήτες της ομάδας μπέιζμπολ Λος Άντζελες Ντότζερς) και τον Άγγλο επιχειρηματία Τζόναθαν Γκολντστάιν, οπαδό της Τότεναμ.

Η προσφορά που θα παρουσιάσει αυτός ο όμιλος εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 2,4 και 3 δισ. ευρώ. Μια άλλη αξιόπιστη υποψηφιότητα εκπροσωπείται από την αμερικανική οικογένεια Ρίκετς, ιδιοκτήτες των Σικάγο Καμπς και από τον δισεκατομμυριούχο Κεν Γκρίφιν, που δραστηριοποιείται στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων ρίσκου. Υπό την ιδιοκτησία των Ρίκετς, οι Καμπς κατάκτησαν το World Series το 2016 και ανακαίνισαν το στάδιο «Ρίγκλεϊ Φιλντ».

Επίσης, στη διεκδίκηση βρίσκεται ο παλαίμαχος δρομέας μεσαίων αποστάσεων και νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), Σεμπάστιαν Κόε, δηλωμένος οπαδός της Τσέλσι. Ο 65χρονος είναι μέλος της ομάδας στην οποία ηγείται ο πρώην πρόεδρος της British Airways, Μάρτιν Μπρόουτον, ο οποίος υπηρέτησε για λίγο ως πρόεδρος της Λίβερπουλ, το 2010. Η οικονομική συμβολή σε αυτήν την πρόταση θα εξασφαλιστεί από τους Αμερικανούς χρηματοδότες Τζος Χάρις και Ντέιβ Μπλίτζερ, σημερινούς επενδυτές στην Κρίσταλ Πάλας, και από τον Ινδό επιχειρηματία Βίβεκ Ραναντίβ.

Πρόεδρος του τέταρτου και τελευταίου γκρουπ είναι ο Στίβεν Παλιούκα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ολοκλήρωσε την αγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου (55%) της Αταλάντα. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι (συν)ιδιοκτήτης των Μπόστον Σέλτικς.

Διαβάστε επίσης:

Τσέλσι: Από «κόσκινο» οι υποψήφιοι αγοραστές - Τα κριτήρια κι οι προϋποθέσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ανάσα» 33.000.000 ευρώ από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με τον κόσμο της η Τσέλσι – Πήρε ειδική άδεια, θα πουλάει εισιτήρια