Claydee
Ο Claydee στο Newsbomb: «δεν έχεις μεγαλύτερη αξία από τους άλλους επειδή είσαι αναγνωρίσιμος»
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Claydee στο Newsbomb.gr για την επιτυχία, τις παγίδες, το bullying και το απωθημένο

Ο hit maker, Claydee, μιλάει στο Newsbomb.gr για το success story του και μας αποκαλύπτεται.

Το όνομα του Claydee είναι συνώνυμο των dance hits, των ξεσηκωτικών ρυθμών και της επιτυχίας. Ο No1 hit maker στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, μετράει λίγο περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο views στο YouTube, εκατομμύρια views σε πλατφόρμες όπως το TikTok, πλατινένια singles και σημαντικές συνεργασίες με εκατοντάδες Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, παραγωγούς και δημιουργούς (της Madonna, της Lady Gaga, της Ellie Goulding, του J Balvin κ.ά°.

Ο Claydee ξεδιπλώνει στο Newsbomb.gr το success story της πορείας του, μας μιλάει για τα τραγούδια του που ακούσαμε σε ξένες σειρές και ταινίες, μοιράζεται την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, μας εξηγεί πώς ορίζει ο ίδιος την αποτυχία, καθώς και τις παγίδες του lifestyle και τις αναγνωρισιμότητας.

Ακόμα, μας αποκαλύπτει το απωθημένο του, όπως και ένα μεγάλο του όνειρο, μας απαντά για την τραπ μουσική, μας μιλάει για το bullying που έχει υποστεί ως παιδί και μας αναφέρει τα επόμενα σχέδια που έχει στα σκαριά.

- Πρόσφατα το hit σου με τίτλο Détente έγινε πλατινένιο. Το Mamma Mia είναι σαρωτικό, ενώ μετράς εκατομμύρια streams και views στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ως νούμερο ένα hit maker, είσαι ο πλέον κατάλληλος για να μας πει ποια είναι «συνταγή» ενός επιτυχημένου χιτ.

«Νομίζω δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία. Αυτό που κάνω είναι απλά να εκφράζομαι όπως μου βγαίνει την συγκεκριμένη στιγμή. Ένα τραγούδι για να αρέσει στον κόσμο πρέπει να του κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τους παρασύρει. Θα υπήρχε ίσως συνταγή αν τα τραγούδια γίνονταν επιτυχίες για τους ίδιους λόγους κάθε φορά, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει».

- Πώς συνέβη το success story του Claydee; Πώς το δικαιολογείς εσύ ο ίδιος;

«Στην αρχή έκανα απλά αυτό που ένιωθα και όχι αυτό που έπρεπε. Λειτουργούσα κυρίως με το συναίσθημα, αλλά στην πορεία κατάλαβα πως για να μπορέσεις να έχεις συνέχεια σε αυτό που κάνεις χρειάζεται και λίγη λογική, ομάδα και διαρκής εξέλιξη».

Εκτός από εκατομμύρια views και streams, η μουσική σου έχει ακουστεί και στη μικρή οθόνη. Αναφέρομαι αρχικά στο Mamacita Buena το οποίο συμπεριλήφθηκε στην αμερικανική σειρά του NBC Telenovela με την Eva Longoria. Μεγάλη στιγμή και μεγάλη επιτυχία. Μίλησέ μου για την ιστορία αυτού του «ταξιδιού».

«Είναι πολύ ωραίο όταν τραγούδια σου ή τραγούδια που έχεις γράψει επιλέγονται από διάσημες σειρές ή ταινίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε πολύ απλά και φυσιολογικά. Κάπου άκουσαν το κομμάτι, τους άρεσε και αμέσως ήρθαν σε επαφή μαζί μας για να το χρησιμοποιήσουν στη σειρά».

- Και δεν είναι το μόνο. Τραγούδια που έχεις γράψει, όπως το Utopia, το ακούμε στο Fast & Furious 7, αλλά και στις σειρές Teenwolf (ΜΤV/MGM) και Power του CBS.

«Όταν απευθύνεσαι στην παγκόσμια αγορά δεν γνωρίζεις ποτέ τι πορεία μπορεί να αποκτήσει ένα τραγούδι και τι ευκαιρίες θα σου παρουσιαστούν. Αυτό όμως είναι που με κρατάει σε εγρήγορση και όταν γράφω δεν βάζω ποτέ όρια στις ιδέες μου. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που τραγούδια δεν έχουν κάνει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα αλλά έχουν πάει πολύ καλά σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε εκεί ανοίγονται άλλοι, ανέλπιστοι δρόμοι. Ειδικά στο Fast & Furious θυμάμαι ακόμη το συναίσθημα όταν πήγαμε στο σινεμά και άκουσα το τραγούδι που γράψαμε σε ένα στούντιο στους Αμπελοκήπους, να παίζει σε μία τέτοια ταινία!».

- Ποια ξεχωρίζεις ως κορυφαία στιγμή της πορείας σου μέχρι σήμερα;

«Ίσως ακουστεί τετριμμένο αλλά όλες οι στιγμές καλές ή κακές έχουν παίξει το ρόλο τους στην καριέρα μου. Κάθε στιγμή σου δίνει κάτι ξεχωριστό και σου μαθαίνει πολλά για σένα, για τους άλλους, για τη δουλειά. Για εμένα, σίγουρα κομβικό σημείο ήταν όταν άρχισα να κάνω εμφανίσεις εκτός Ελλάδας, που εκεί κατάλαβα ότι μάλλον κάτι κάνω καλά τελικά και άρχισα να το απολαμβάνω περισσότερο. Αλλά επειδή ρώτησες για μία στιγμή, θα σου πω για το private song camp του Pitbull στον Άγιο Δομίνικο, που ήταν μια φανταστική εμπειρία».

- Ποιες υπήρξαν οι δικές σου επιρροές και πρότυπα όταν ξεκινούσες;

«Θα έλεγα ότι ήταν κυρίως δημιουργοί και παραγωγοί όπως ο Timbaland, ο Dr. Dre που είναι και ράπερ, ο Scott Storch και πολλοί άλλοι που τους ακολουθώ και προσπαθώ να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ».

- Έχεις βάλει τον πήχη πολύ ψηλά εδώ και χρόνια. Πώς θα διαχειριζόσουν μια ενδεχόμενη αποτυχία;

«Για μένα δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει απλά λάθος timing, ειδικά όταν μιλάμε για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ένα τραγούδι δεν πήγε πολύ καλά όταν κυκλοφόρησε, αλλά έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία πολύ αργότερα».

- Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μου αναφέρεις τις παγίδες της επιτυχίας, του lifestyle, της φήμης και αν έχεις πέσει σε παγίδες ο ίδιος.

«Αναπόφευκτα περνάς από όλα τα στάδια όταν είσαι μέσα σε αυτό το χώρο και είναι πολύ λογικό. Το θέμα είναι να καταλάβεις πολύ γρήγορα ότι δεν έχεις μεγαλύτερη αξία από τους άλλους επειδή είσαι αναγνωρίσιμος. Εάν καταφέρεις και τα ξεπεράσεις αυτά σύντομα τότε μετά απολαμβάνεις πραγματικά τη δουλειά σου αλλά και την ίδια τη ζωή».

- Η μουσική σου και εσύ ο ίδιος έχεις μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό. Θα ήθελα το σχόλιό σου για την τραπ μουσική και τους εκπροσώπους της, που επίσης βρίσκουν μεγάλη απήχηση σε κοινό νεαρότερων ηλικιών.

«Μου αρέσει πάρα πολύ που η τραπ σκηνή δεν χρειάζεται κανένα από τα παραδοσιακά μέσα για να φτάσει στο κοινό της αλλά αντίθετα τα μέσα χρειάζονται αυτή τη σκηνή για να προσελκύσουν περισσότερο νεανικό κοινό.

Οτιδήποτε εκφράζει τους νέους πρέπει να το σεβόμαστε και αν μας ενοχλεί ή δεν μας εκφράζει οφείλουμε να σκεφτόμαστε γιατί άλλοι εκφράζονται μέσα από αυτό. Μήπως η κοινωνία έχει ωθήσει τα νέα παιδιά σε αυτό τον τρόπο έκφρασης; Εγώ προσωπικά ακούω αρκετά τραπ κομμάτια και μου αρέσουν πολύ, όπως φυσικά υπάρχουν κι άλλα τόσα που δεν μπορώ να τα ακούσω παραπάνω από 5 δευτερόλεπτα. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα είδη μουσικής».

- Έχεις συνεργαστεί με πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Θέλω να μου αναφέρεις μια συνεργασία που έχεις απωθημένο.

«Το μεγαλύτερο όνειρο και απωθημένο μου ήταν ο Michael Jackson. Ίσως σε μια άλλη ζωή να το καταφέρω».

- Αν σε ρωτούσα για τη χειρότερη συνεργασία σου, θα αναφερόσουν σε αυτή ονομαστικά; Ή έστω, ποιοι είναι οι λόγοι που τη χαρακτηρίζουν ως τη χειρότερη;

«Θα σου απαντήσω πολύ ειλικρινά και θα σου πω ότι είμαι πολύ τυχερός μέχρι στιγμής γιατί έχω καλό ένστικτο και δεν είχα ποτέ κάποια κακή εμπειρία σε συνεργασία μου. Ελπίζω βέβαια να μη με προδώσει ποτέ. (γέλια)»

- Ποιες είναι οι προσδοκίες του Claydee; Πώς θα ήθελε να συνεχιστεί η καλλιτεχνική του πορεία;

«Δεν συνηθίζω να έχω συγκεκριμένες προσδοκίες. Κάνω απλά αυτό που νιώθω και ακολουθώ το ένστικτό μου. Μου αρέσει απλά να εξερευνώ καινούργια μονοπάτια. Κάτι που έχω σαν στόχο για το μέλλον είναι να απολαμβάνω όσο πιο πολύ μπορώ αυτό που αγαπώ χωρίς άγχος. Επιπλέον, θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να γράψω εξολοκλήρου μουσική για μία ταινία».

- Θα μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω αν με κάποιο τρόπο έχεις υποστεί ποτέ bullying στη ζωή σου και ποιες είναι οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει και ενδεχομένως σε έχουν «θωρακίσει»;

«Έχω υποστεί κι εγώ bullying στο σχολείο όπως όλα τα παιδιά. Επειδή όμως είχα τις σωστές βάσεις από την οικογένειά μου, το αντιμετώπισα και δεν άφησα να με επηρεάσει αρνητικά. Ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι ήμουν πολύ δραστήριος και κοινωνικός από τη φύση μου. Γενικά καλό είναι τα παιδιά να μιλάνε και να λένε ό,τι τους συμβαίνει».

- Ποιο είναι το Α και το Ω της ζωής και της καριέρας σου; Και για ποιο πράγμα -ενδεχομένως- έχεις μετανιώσει;

«Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Συνήθως μετανιώνουμε για πράγματα που δεν έχουμε κάνει. Αυτό που θέλω να κάνω πάντα είναι να χρησιμοποιώ το χρόνο μου σωστά, τόσο για τη δουλειά μου όσο και για τους δικούς μου ανθρώπους. Θέλω να παράγω περισσότερη μουσική, να εξελίσσομαι καλλιτεχνικά και προσωπικά και να περνάω ουσιαστικές στιγμές με τα άτομα που αγαπώ και με κάνουν να αισθάνομαι καλά».

- Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθούμε σε επόμενα σχέδια που έχεις στα σκαριά.

«Πολλή μουσική, συνεργασίες που θα δείτε μέσα στο χειμώνα και κάποια νέα πράγματα που δεν συνδέονται άμεσα με τη μουσική αλλά είναι πολύ δημιουργικά και είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν».


«Awoof»: Αποκλειστικά στο Newsbomb.gr backstage φωτογραφίες από το νέο βιντεοκλίπ του Claydee!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ