ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για το εμβόλιο κατά του ιού

Κορονοϊός: «Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για το εμβόλιο κατά του ιού

Κορονοϊός: Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη έφτασαν επιστήμονες, η οποία μπορεί να τελειώσει τον εφιάλτη του covid-19 νωρίς.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.420 ανθρώπων στον κόσμο από την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημες πηγές (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εθνικές υγειονομικές αρχές) στις 19.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότερα από 163.930 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 141 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά παρά ατελώς την πραγματικότητα, καθώς οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές στην πραγματοποίηση των τεστ και κριτήρια καταγραφής περισσότερο ή λιγότερο αυστηρά. Από τον χθεσινό απολογισμό την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί 653 νέοι θάνατοι και 12.153 νέα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία με 368 νέους θανάτους, το Ιράν με 113 και η Ισπανία με 105. Η ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του Δεκεμβρίου μετρά συνολικά 80.844 κρούσματα, 3.199 θανάτους και 66.911 αποθεραπείες.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα και 10 νέοι θάνατοι.

Μάχη με τον χρόνο

Πλέον η κλεψύδρα έχει αρχίσει και στερεύει από άμμο. Η ανακάλυψη για το εμβόλιο κατά του covid-19 είναι επιτακτική. Οι αρχικές προβλέψεις, στο ξέσπασμα της πανδημίας, ανέφεραν πως το εμβόλιο κατά του ιού ίσως να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. Χρόνος, ο οποίος είναι πάρα πολύς για να δώσει αισιοδοξία στην ανθρωπότητα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Όμως πλέον, 3 μήνες περίπου μετά την 31η Δεκέμβρη και το ξέσπασμα του κορονοϊού από την Ουχάν, επιστήμονες από το Βέλγιο και την Γερμανία δηλώνουν ανοιχτά πως έχουν καταφέρει να νικήσουν τον covid-19 και να ετοιμάσουν τα πολυπόθητα εμβόλια.

Βέλγοι επιστήμονες: «Εξουδετερώσαμε τον κορονοϊό»

Σύμφωνα με τη δήλωση στον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της VIB, εταιρείας ερευνών για λοιμώξεις και ανάπτυξης εμβολίων, ο Δρ. Xavier Saelens και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης στον τομέα της Βιοτεχνολογίας διενήργησαν μια εξαιρετική επιστημονική μελέτη που μπορεί να φέρει επανάσταση στην πιθανή θεραπεία του ιού Covid-19.

Ο Xavier Saelens εξήγησε ότι έχουν εξουδετερώσει τον ιό Covid-19 στο εργαστηριακό περιβάλλον, λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Ο Saelens ανέφερε ότι το αντίσωμα που ανακάλυψε ως αποτέλεσμα δοκιμών στο εργαστήριο έχει αποδείξει ότι προστατεύει από τον Covid-19. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης, η μετάδοση του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να προληφθεί.

Σύμφωνα με τον 55χρονο Βέλγο, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προστατευθούν από τον ιό αμέσως με το αντίσωμα. Ο Xavier Saelens σημείωσε ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευάλωτους ανθρώπους, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τη δήλωση σχετικά με τον ιστοτόπο της VIB, παρόλο που αυτή η εφεύρεση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη θεραπεία του covid-19, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Οι εργαστηριακές μελέτες συνεχίζονται. Χρειάζονται μερικά ακόμη βήματα πριν από την παραγωγή του φαρμάκου. Επιπλέον, όταν παράγεται το φάρμακο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του πρέπει να δοκιμάζονται σε ασθενείς. Ως εκ τούτου, η VIB διερευνά τρόπους συνεργασίας με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου.

Γερμανική εταιρεία ετοιμάζεται για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους

Την ίδια ώρα, ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται και από την Γερμανία και συγκεκριμένα το Τούμπινγκεν, έδρα της εταιρείας CureVac.

Έχοντας ιδρυθεί το 2000, ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». Μάλιστα, είναι μία από τις εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την CEPI, τον διεθνή οργανισμό για την εξεύρεση εμβολίων για την καταπολέμηση ασθενειών, που ασχολείται με τις καινοτομίες σε ζητήματα επιδημιών.

Ο Florian von der Muelbe, Διευθυντής Παραγωγής και συνιδρυτής, δήλωσε στο Reuters ότι ένας τρόπος δράσης που επιτρέπει μια χαμηλή δοσολογία για να προκαλέσει μια ανοσοποιητική αντίδραση κατά της λύσσας θα εφαρμοζόταν και στην περίπτωση του κορονοϊού.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε πειράματα σε ανθρώπους τον Ιούνιο, αφού φυσικά λάβει πρώτα την ανάλογη άδεια από τις Αρχές. Βέβαια, αυτή η ημερομηνία ίσως έρθει και νωρίτερα, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Ωστόσο, ένας κύκλος παραγωγής διαρκεί πολλές εβδομάδες, αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας. Ενδεχομένως θα απαιτηθούν περισσότερες από μία δόσεις για την ανοσοποίηση ενός ατόμου, αλλά μια μαζική παραγωγή μπορεί να εξυπηρετήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν με αρκετά εμβόλια και τώρα επιλέγουν τους δύο καλύτερους τύπους, προκειμένου να γίνουν κλινικές δοκιμές.

Πιο συγκρατημένοι οι Αμερικανοί

Από την μάχη για το εμβόλιο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Αμερικανοί.

Η εταιρεία Moderna, η οποία παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα στην εύρεση του εμβολίου κατά του covid-19, δηλώνει αισιόδοξη για την ανακάλυψή του, όχι όμως νωρίτερα από τους 18 μήνες, χρόνος που είχε οριοθετηθεί από την αρχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εξαγοράσει την πατέντα του εμβολίου από την... CureVac, καθώς στις 2 Μαρτίου ο CEO της εταιρείας, Ντάνιελ Μενιτσέλα, έδωσε το «παρών» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για να συζητήσει την ανάπτυξη του εμβολίου με τον Αμερικανό πρόεδρο και μέλη της ομάδας που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Brussels Times, VIB, CureVac, Welt am Sonntag

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός στην Ελλάδα: Κλείνει τις εκκλησίες ο Ιερώνυμος - Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Σχετικές ειδήσεις