ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός

Κορονοϊός: Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες και ο κρατικός μηχανισμός δίνει τεράστια μάχη να ανατρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού-  Ο πρωθυπουργός ξεκινά επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό μιλώντας αρχικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα (16/03) στις 6 το απόγευμα με βιντεοκλήση, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες «Μένουμε σπίτι» - Νέες ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Κυριακής (15/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο αφού είναι σαφές ότι το crisis management επιβάλλει στον αποκαλούμενο κρατικό μηχανισμό να τρέξει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις και σε ιατρικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει από όλους την επίδειξη εθνικής συναίνεσης και συννενόησης. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν και επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήδη ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, είχε το απόγευμα της Κυριακής (15/03) τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, προκειμένου να οριστεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτακη με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, για ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και κατάθεση προτάσεων συμβολής στην αντιμετώπιση της κρίσης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την σχετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε όπως φαίνεται από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια ώρα την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορονοϊό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Νέες ανακοινώσεις για τους νοσούντες από τον κύριο Τσιόδρα

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας όπου έγινε η σχετική ενημέρωση, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 103, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 331.

Σαράντα εννέα από αυτά είναι νέα και 54 από προηγούμενες ημέρες τα οποία δεν είχαν καταμετρηθεί λόγω φόρτου εργασίας των εργαστηρίων.

Τα 44 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 8 είναι διασωληνωμένοι, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τέλος, τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.000 εργαστηριακά δείγματα.

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα αύριο η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Πιο ευάλωτοι οι άνδρες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όλοι όσοι είναι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι, είναι άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Παράλληλα, το 57% όσων νοσηλεύονται τώρα είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.

Ασφαλέστερη η χρήση παρακεταμόλης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε επίσης ότι «είναι ασφαλέστερη και μετά από την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο».

Τόνισε δε ότι τα κοινά φάρμακα για την αυξημένη πίεση δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσως μάλιστα και να δρουν προστατευτικά, όπως είπε.

Τέλος, επισήμανε ότι δεν πρέπει κανείς να διακόπτει μακροχρόνιες θεραπείες και πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με το γιατρό του.

Τέσσερις οι νεκροί στη χώρα

Σημειώνεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής (15/03) πέθανε ένας 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Το θάνατό του επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου της Καστοριάς.

Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ.

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε ότι είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει το πρωί της Κυριακής ο θάνατός του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός στην Ελλάδα: Κλείνει τις εκκλησίες ο Ιερώνυμος - Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του