ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Ο συγχρωτισμός είναι ο κίνδυνος, όχι οι τουρίστες

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Ο συγχρωτισμός είναι ο κίνδυνος, όχι οι τουρίστες
ASSOCIATED PRESS

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Αυτή την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα. Βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης», τόνισε στον ΣΚΑΪ, όπου φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (03/08) ο κ. Δημόπουλος.

Ο καθηγητής, εξηγώντας τον λόγο που πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί επεσήμανε ότι «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης, το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 – 2 μέτρα».

«Όταν έχουμε συγχρωτισμό, όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει, συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδίδει ένας ασυμπτωματικό σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων, που μπορεί να είναι και δεκάδες. Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού».

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Σκέψεις για πλαφόν στο ωράριο των κλαμπ - Τι ώρα ενδέχεται να κλείνουν

Επιπλέον ο κ. Δημόπουλος σημείωσε, πως ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά. Επίσης, υπογραμμίζει ότι όσο κι αν συνεχίσουν να προστατεύονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα ευάλωτα άτομα, όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσουν και αυτοί να προσβάλλονται παρά τα μέτρα προφύλαξης.

Αναφορικά με το ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι οφείλεται στο ότι ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά επισήμανε ότι αυτό ότι θα βοηθήσει σε έναν ορισμένο βαθμό.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα σε κάφε, μπαρ, εστιατόρια - Νέα μέτρα για γάμους, βαφτίσεις

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης σημείωσε πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων αντισώματα στον κορονοϊό είναι κάτω από 1%. Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα. Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο. Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης. Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση αεροπλάνου στην Πρώτη Σερρών (pics)

Ρoή Ειδήσεων