ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: «Τελευταία πράξη του δράματος» λέει ο Σύψας – Εμβόλιο ετοιμάζει η Pfizer

κορονοιος μεταλλαξη δελτα αφισα
ΙΝΤΙΜΕ

Καθοριστική για την πορεία του κορονοϊού φαίνεται ότι γίνεται η μετάλλαξη Δέλτα με τον Νίκο Σύψα να μιλά για την «τελευταία πράξη του δράματος» και την Pfizer να ετοιμάζει νέο ειδικά προσαρμοσμένο εμβόλιο

Η μάχη με τη μετάλλαξη Δέλτα εξελίσσεται στην κορυφαία της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο στέλεχος ως «η τελευταία πράξη του δράματος» και την Pfizer, τη μια από τις εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορονοϊού, να ετοιμάζει ειδικό σκεύασμα για την παραλλαγή αυτή.

«Το στέλεχος Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβληθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο, είτε από νόσηση» είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας που είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα τα κρούσματα στην Ελλαδα έχουν φτάσει τα 121 και εντοπίζονται:

  • 39 κρούσματα στην Αττική (9 στην ανατολική Αττική, 4 στον βόρειο τομέα, 3 στον δυτικό τομέα, 15 στον κεντρικό τομέα, 5 στον νότιο τομέα, 1 στον Πειραιά, 2 σε άγνωστο τομέα)
  • 58 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο
  • 1 στην Αργολίδα, Αχαΐα, Κορινθία, Λάρισα και Χαλκιδική
  • 4 κρούσματα στη Μυτιλήνη
  • 2 κρούσματα στην Πάρο
  • 3 στο Ρέθυμνο
  • 5 στη Θεσσαλονίκη

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών «Δέλτα» απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

«Τα περισσότερα κρούσματα, το 84%, αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Μόλις το 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «κανείς, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη «Δέλτα» δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού»

Νέο «όπλο» ετοιμάζει η Pfizer

Εντωμεταξύ η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

Οι δύο εταιρείες -που θα είναι οι πρώτες οι οποίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Δέλτα- θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.

Το υπό ανάπτυξη νέο εμβόλιο κατά της Δέλτα θα στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και όχι μόνο σε ένα μέρος της όπως έως τώρα. Η πρώτη παρτίδα του δοκιμαστικού εμβολίου έχει ήδη παραχθεί.

Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν, παράλληλα, ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους. Η έξτρα δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της παραλλαγής Βήτα («νοτιοαφρικανικής») κατά πέντε έως δέκα φορές.

Πάντως, άλλοι ειδικοί δεν θεωρούν αναγκαία μια έξτρα δόση, προς το παρόν τουλάχιστον. «Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υπέρ μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης ενός εμβολίου mRNA, δεδομένων των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή την εποχή. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν όντως θα χρειαστούν ποτέ ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε η λοιμωξιολόγος δρ Σελίν Γκάουντερ του Νοσοκομείου Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός για όλους: Παράταση αιτήσεων ανακοίνωσε η Ζαχαράκη