ΥΓΕΙΑ

Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Συνεδριάζει η επιτροπή για εισήγηση σε 3 εκατομμύρια πολίτες

Τέταρτη δόση εμβολιασμού: Συνεδριάζει η επιτροπή για εισήγηση σε 3 εκατομμύρια πολίτες
Η τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αποτελεί το βασικό θέμα στην ατζέντα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αποτελεί το βασικό θέμα στην ατζέντα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού

Σε σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προσανατολίζεται η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της Ελλάδας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εισήγηση αυτή θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες.

Συγκεκριμένα η σύσταση θα αφορά σχεδόν σίγουρα τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση με τον Ελεύθερο Τύπο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να αφορά και όλα τα άτομα άνω των 60 ετών που υπολογίζονται σε κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρι άτομα.

Το ηλικιακό όριο, πάντως, δεν έχει «κλειδώσει» ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη χρονική έναρξη της διαδικασίας χορήγησης της τέταρτης δόσης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ζητήματα που θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη (05/04), συνεδρίαση της επιτροπής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η σύσταση να αφορά τους άνω των 65 ετών αν και ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει το όριο να μπει στους άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται τέταρτη δόση εμβολιασμού μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τις προηγούμενες εβδομάδες έχει εκφράσει τη θετική της στάση για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού στους ηλικιωμένους αναφερόμενη σε ανάλογες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση για την τέταρτη δόση εμβολιασμού αναμένεται να γίνει σύσταση ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για υποχρεωτικότητα ούτε και σύνδεσή της με πιστοποιητικά εμβολιασμού και την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Η εκτίμηση που υπάρχει, δε, είναι ότι δεδομένου του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει η θετική εισήγηση των ειδικών, η διαδικασία της τέταρτης δόσης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία θα μπορεί να ξεκινήσει εντός μιας εβδομάδας ενώ για τον γενικό πληθυσμό η βασική εκδοχή είναι – αν προκριθεί – η σύσταση για τέταρτη δόση να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:

Παπαευαγγέλου: «Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό»