ΥΓΕΙΑ

Αγαπηδάκη: Εστάλησαν τα πρώτα 1.000 sms για δωρεάν μαστογραφίες

Ειρήνη Αγαπηδάκη
Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ήδη χίλια άυλα παραπεμπτικά για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας εστάλησαν με sms σε γυναίκες - δικαιούχους του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τα sms εστάλησαν την Παρασκευή (10/06/2022), ημέρα έναρξης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».

Η κυρία Αγαπηδάκη, η οποία είχε την ευθύνη σχεδιασμού του προγράμματος, τόνισε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις», ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας υλοποιείται πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου, διευκρινίζοντας ότι το 2017 η ψηφιακή μαστογραφία μπήκε στις εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Το γεγονός της αποζημίωσης, όμως, δεν συνιστά οργανωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, για κάθε 45-50 γυναίκες που συμμετέχουν σε πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου του καρκίνου του μαστού, στο ηλικιακό γκρουπ 50-69 ετών, κερδίζεται ένα έτος ζωής.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» θα ακολουθήσει αντίστοιχο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε ότι στο πρωτόκολλο έχει ενταχθεί σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνει τεστ Παπανικοάλου, HPV DNA test και κολποσκόπηση. Στη συνέχεια, θα ενεργοποιηθεί το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ακολούθως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το 75% των πρόωρων θανάτων στη χώρα μας, οφείλεται στον καρκίνο και στα καρδιαγγειακά, σημείωσε, τέλος, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σχετικές ειδήσεις