ΥΓΕΙΑ

Τσακρής: Τέλος Φεβρουαρίου η κάμψη της γρίπης - «Όπλο» ο εμβολιασμός

Τσακρής
Ο Αθανάσιος Τσακρής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η λεγόμενη «τριδημία» γρίπης, κορονοϊού και RSV ξεκίνησε ουσιαστικά την περίοδο των εορτών. 

Για την έξαρση κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού αυτήν την περίοδο, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, στην εκπομπή «News Room» της ΕΡΤ.

«Αυτό που αποκαλούμε "τριδημία", δηλαδή η ταυτόχρονη έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ουσιαστικά ξεκίνησε την περίοδο των εορτών» ανέφερε ο κ. Τσακρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τριδημία τώρα κορυφώνεται.

«Ειδικά απέναντι στη γρίπη, ο εμβολιασμός παραμένει βασικό "όπλο" μας. Η αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου απέναντι στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης, το H1N1, ξεπερνά στους ενήλικες το 60% και στα παιδιά φτάνει το 75%».

Κάμψη στο επιδημικό κύμα αναμένεται περί το τέλος Φεβρουαρίου, επομένως ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος ακόμη και τώρα. Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από σοβαρές επιπλοκές.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Σχετικές ειδήσεις