ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «σκακιέρα» της κυβερνητικής συνοχής

Η «σκακιέρα» της κυβερνητικής συνοχής

Τη «ναπολεόντεια» κίνηση που θα προσφέρει ματ, αναζητούν Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς ωστόσο να «βγαίνουν» ούτε οι κινήσεις, ούτε... τα «πιόνια»...

Αρχικά, μετά την αποχώρηση της Θ. Τζάκρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τις επισφαλείς για την κυβέρνηση θέσεις, που έχουν αναπτύξει δημοσίως, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως του Β. Πολύδωρα, του Μ. Τζαμτζή, του Μ. Κασσή και του Θ. Μωραϊτη, το Μαξίμου προσπάθησε να εξασφαλίσει πρώτα τα μετόπισθεν με τις καίριες αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων και την έγκαιρη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων, τις οποίες φέρεται να ικανοποιούν οι αλλαγές.

Αυτό φαίνεται έστω και προσωρινά να επετεύχθη με το «ροκέ» του Μαξίμου.

samaras-venizelos-vouli 0

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι στενοί τους σύμβουλοι, προσπαθούν να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, έστω και με ...«δανεικά πιόνια». Ο χρόνος λιγοστεύει όμως, ο «αντίπαλος» δείχνει να έχει περισσότερα διαθέσιμα «πιόνια» και η αντεπίθεσή του έχει ξεκινήσει με «άλογα» και «αξιωματικούς» αλλά και έναν Αλέξη Τσίπρα, σε ρόλο «Βασίλισσας», να εφορμά, να χτυπά και να στερεί «πιόνια» από τον αντίπαλο σε καίριες στιγμές, αφού η πρόταση μομφής, σε έναν βαθμό ...του «βγήκε»...

Στην «αντεπίθεση» το Μαξίμου προσπαθεί να «βγάλει ναπολεόντειο» με ...άνοιγμα είτε προς τα δεξιά του, είτε προς το κέντρο, αφού προς τα αριστερά δείχνει να πρόλαβε η «κίνηση των 58» με την «Ελιά» και η πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη προς τη ΔΗΜΑΡ, η οποία όχι μόνο δεν καρποφόρησε, αλλά αντιθέτως έφερε σε δύσκολη θέση τον «Βασιλιά» Αντώνη Σαμαρά.

Οι «εφεδρείες» λοιπόν αναζητούνται σε πρόσωπα - «αξιωματικούς» όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο όμως υπάρχουν ενστάσεις από την «Βασίλισσα» του κυβερνητικού στρατοπέδου, που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σε στρατιώτες όπως ο διαγραμμένος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

7E549C7F74718E32DF59853C7CAC9FC4

«Φήμες» θέλουν να υπάρχει και στενό μαρκάρισμα προς την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. για ανεύρεση στελεχών που δεν στηρίζουν την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ...δεν φαίνονται και διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι φτωχά και δεν εγγυώνται ασφαλές «καρνάγιο» για την κυβέρνηση μετά και την «ψυχρολουσία» που επεφύλασσε το Eurogroup και θα χρειαστούν συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες για να περάσουν όσα ζητά το Eurogroup, ειδικά με το νέο έτος...

Η λύση

Η λύση που αναζητείται, μοιραία είναι το περίφημο «ναπολεόντειο» με συνταγή του παρελθόντος αλά Παπαδήμου, όχι όμως με «τεχνοκράτη» στην θέση της «Βασίλισσας», αλλά ...ενός πολιτικού προσώπου που ίσως θα γινόταν ευρύτερα αποδεκτό, θα παρείχε την αίσθηση «κύρους» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και θα καθησύχαζε για τα επόμενα δύο έτη την κοινωνία, την Τρόικα και το Eurogroup.

chess1

Όμως, το «ναπολεόντειο» για να βγει, χρειάζεται έμπειρο σκακιστή και ...μάλλον αρχάριο αντίπαλο ...Οι εβδομάδες που ακολουθούν θα φανερώσουν πάντως «πιόνια» και «κινήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για τήρηση των συμφωνηθέντων

Τέσσερις «άξονες» έθεσε ο Ντάισελμπλουμ

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Το μήνυμα του Eurogroup στην Ελλάδα: Νέα μέτρα, χωρίς πολλά λόγια

Παρέμβαση Παπούλια για εθνική συνεννόηση

Μπακογιάννη: Με 153 ο κάθε βουλευτής μπορεί να κάνει τον Ταρζάν

Αμηχανία στο Μαξίμου μετά την πρόταση Ντόρας για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ

Αυτό είναι το NON PAPER της ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Γιατί οι Βρυξέλλες τραβάνε στα άκρα το σχοινί

Eurogroup: Ζητούν επιτάχυνση προσπαθειών από την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

Απόλυτο αδιέξοδο με την τρόικα!