ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το NON PAPER της ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αυτό είναι το NON PAPER της ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση της πρότασης για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δόθηκε με την μορφή non paper από το Μέγαρο Μαξίμου προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ.

Στην νέα πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνεται υπόψη η συντριπτική πλειονότητα των παρατηρήσεων που υπέβαλλαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είτε προφορικά είτε γραπτά.

Ακολουθεί ολόκληρο το non paper, όπως αυτό παραδόθηκε στους βουλευτές:

28C90543DB7FD5A48286AF380889BA09

Το νέο σχέδιο ΑΛΛΑΖΕΙ ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο, στα εξής :

1. Λαμβάνεται υπόψη με ΔΙΚΑΙΟ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ τρόπο η αναλογικότητα, η προοδευτικότητα και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

2. Διευρύνεται η φορολογική Βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα αγροτεμάχια και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και με ουσιώδη απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.

3. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση όλων των κτισμάτων- μεσοσταθμικά κατά 16% και προοδευτικά πολύ περισσότερο για τις χαμηλότερες αξίες κτισμάτων.

4. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, πλήν αγροτεμαχίων. Με προοδευτικούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).

5. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

agrotemaxia

1.Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση τώρα απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύμματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).

2.Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).

3. Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150τμ.

4. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.

5. Το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Τα οικόπεδα φορολογούνται ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ, αλλά με συντελεστή από 70-90% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1. Προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.

2. Προβλέπεται η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής επιβάρυνσης εισάγοντας την έννοια της ρήτρας εισπραξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι εισπραξιμότητας, τόσο θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Προς συμφωνία στην κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Διπλό χαράτσι θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων

ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων