«Το NATO θα υπερασπιστεί τα μέλη του από τη Ρωσία»

Newsroom Newsroom

«Το NATO θα υπερασπιστεί τα μέλη του από τη Ρωσία»

«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση, αλλά θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Ο κόσμος αλλάζει, βλέπουμε μια Ρωσία που προσπαθεί να εκφοβίσει τους γείτονές της και να αλλάξει τα σύνορα δια της ισχύος», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, πρόκειται να εγκαινιάσει νωρίς το απόγευμα ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Ατλαντικής Συμμαχίας, το πρώτο από τα έξι γενικά επιτελεία αυτού του τύπου που προβλέπεται να δημιουργηθούν στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό το κέντρο δεν θα είναι μια στρατιωτική βάση, αλλά ένα μικρό γενικό επιτελείο με αποκλειστικά αμυντικό στόχο», διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε τον Φεβρουάριο να ενισχύσει την άμυνα στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργώντας μια νέα δύναμη 5.000 ανδρών που θα μπορεί να μεταφέρεται γρήγορα και θα έχει έξι κέντρα διοίκησης και ελέγχου στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Αυτά τα γενικά επιτελεία θα χρησιμεύουν για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης, θα υποστηρίζουν τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στον συντονισμό των ασκήσεων.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, θα αρχίσουν να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο και θα είναι πλήρως επιχειρησιακά στο τέλος του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved