ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια εταιρεία ηλεκτρονικών θέλει να γίνει το No1 στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία;

Ποια εταιρεία ηλεκτρονικών θέλει να γίνει το No1 στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία;

Όταν ακούς πως μια εταιρεία από το πουθενά έρχεται να απειλήσει την ηγετική θέση που κατέχουν άλλες όπως οι Toyota, VW και Ford, τότε ίσως και να σου έρχεται να βάλεις τα γέλια.

Του Γιάννη Σκουφή

Ωστόσο, όταν αυτή η εταιρία ηλεκτρονικών είναι η Xiaomi μάλλον το ξανασκέφτεσαι και λες γιατί όχι. Άλλωστε, οι Κινέζοι μας έχουν δείξει πόσο γρήγορα μαθαίνουν, πόσο γρήγορα κατακτούν τις αγορές και πόσο γρήγορα αναρριχούνται στην κορυφή εκτοπίζοντας παραδοσιακά σήματα.

Έτσι, όπως η Xiaomi κατάφερε να καθιερωθεί απέναντι στις Samsung, Sony, Apple κ.α., το ίδιο πιστεύουν οι Κινέζοι πως μπορούν να κάνουν και στην αγορά αυτοκινήτου. Ήδη η Xiaomi έχει επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια και είναι πανέτοιμη για να παρουσιάσει και να λανσάρει μέσα στο 2024 το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μάλιστα, στο πιο πρόσφατο meeting επενδυτών της που έγινε παρουσία του ιδρυτή της εταιρείας, Lei Jun, παρουσιάστηκε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και το στρατηγικό πλάνο για τον κλάδο αυτοκινήτων της.

Και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού η Xiaomi έχει ως στόχο σε 15 έως 20 χρόνια από σήμερα να βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές απειλώντας ευθέως τις Toyota, Volkswagen, Ford, General Motors κ.α.

Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως όταν βάλουν έναν στόχο οι Κινέζοι δύσκολα δεν θα φτάσουν σε αυτόν. Και λογικά, όταν στην Ευρώπη μετά το 2035 βάσει νόμου όποιο νέο αυτοκίνητο θα πωλείται θα είναι ηλεκτρικό, η Xiaomi μπορεί και να τον πετύχει. Με δώρο ένα smartphone, ποιος ξέρει…