Ζερεφός στο Newsbomb.gr: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε τάση αύξησης της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια»

Ο καθηγητής και επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός μίλησε στο Newsbomb.gr για το καλοκαίρι του 2024 που έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ίδιο ή ακόμη και χειρότερο από εκείνο του 2023
Ζερεφός στο Newsbomb.gr: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε τάση αύξησης της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια»
Eurokinissi
3'

Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί τη φετινή άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο ανοίγουν συζήτηση για το φετινό καλοκαίρι και το θερμόμετρο του. Το περσινό καλοκαίρι ο υδράργυρος «χτύπησε» κόκκινο ενώ οι καύσωνες που σημειώθηκαν στη χώρα μας είχαν παρατεταμένη διάρκεια. Στον επιστημονικό κόσμο, φαίνεται πως θεωρούν ότι είναι νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις.

Ο καθηγητής και επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός μίλησε στο Newsbomb.gr για το καλοκαίρι του 2024 που έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ίδιο ή ακόμη και χειρότερο από εκείνο του 2023.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια το αν θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι καθώς οι μεθοδολογίες και η επιστημονική γνώση που έχουμε μέχρι τώρα δεν επιτρέπει εποχική πρόβλεψη. Γίνονται προσπάθειες από το Ευρωπαϊκό κέντρο αλλά και την Ακαδημία Αθηνών αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός στο Newsbomb.gr.

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας, του αέρα και της θάλασσας, αυτό προκύπτει από τις παγκόσμιες μετρήσεις», σημείωσε.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: «Υπάρχει μία πληροφορία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό»

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, έκανε μία εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει μία ασφαλής πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες που θα δούμε το καλοκαίρι καθώς οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

«Η εποχική πρόγνωση από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα δημοσιευθεί στο τέλος του Μαΐου για το καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Υπάρχει μία πληροφορία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από το μέσο όρο των τελευταίων 6 ετών ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε αρκετούς λίγους αλλά έντονους καύσωνες», συμπλήρωσε.

Στον παρακάτω χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοπέρνικος φαίνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την κανονική τιμή.

«Είναι ο μέσος όρος πολλών αντίστοιχων προγνώσεων από μεγάλα παγκόσμια προγνωστικά κέντρα», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι 1η Μαΐου φαίνεται ότι στα Βαλκάνια φέτος θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά ωστόσο κάτι αντίστοιχο βγαίνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η πρόγνωση είναι ότι θα έχουμε λίγο πιο θερμό καλοκαίρι. Από όλη την Ευρώπη, η Ισπανία και η Τουρκία θα έχουν πιο θερμό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα η Ισπανία θα έχει 1-2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά», πρόσθεσε.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μία τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, πρόκειται για την ίδια εποχική πρόγνωση, δεν γνωρίζουμε ποιος μήνας θα είναι πιο ζεστός, πόσους καύσωνες θα σημειωθούν, την ένταση και τη διάρκεια», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Η φετινή πρόβλεψη σύμφωνα με το meteo είναι περίπου η ίδια με εκείνη των τελευταίων έξι ετών», πρόσθεσε.

giannopoulos_vraveio.webp
Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος


Διαβάστε επίσης

Καιρός: Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για το φετινό καλοκαίρι - Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία

Πρόβλεψη-σοκ για το φετινό καλοκαίρι: Θα είναι το πιο ζεστό των τελευταίων ετών

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα μας: Πώς επηρεάζει την υγεία μας - Προειδοποιήσεις των γιατρών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή