Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το φορτηγό έκανε ρεκόρ υψομέτρου μόνο με ηλιακή ενέργεια

Newsbomb

Η Gebrüder Weiss, μια ελβετική εταιρεία μεταφορών και logistics, σημείωσε ένα νέο ρεκόρ υψομέτρου με το πρωτότυπο ηλεκτρικό φορτηγό Terren.

Του Γιάννη Σκουφή

To φορτηγό των φωτογραφιών μας κινήθηκε αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και πρόσφατα κατάφερε να κατακτήσει τη δυτική κορυφογραμμή του Ojos del Salado στη Χιλή, εκεί όπου βρίσκεται το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο.

Ανεβαίνοντας στα 6.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας το Terren πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ υψομέτρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει ένα VW ID.4 GTX, όταν πέρυσι το Μάιο είχε ανέβει στα 5.816 μέτρα, στο ηφαίστειο Uturuncu της Βολιβίας.

Το Terren είναι ένα ηλιακό φορτηγό πολλαπλών χρήσεων, βασισμένο στο Aebi VT450 Transporter, με συνδυασμένη ισχύ 380 ίππων από τους ηλεκτροκινητήρες του, με ενεργή τετραδιεύθυνση στους πίσω τροχούς και μία μπαταρία 90,0 kWh που παρέχει αυτονομία 200 χιλιομέτρων.

Για να εξασφαλιστεί η συνεχής τροφοδοσία του με ηλεκτρική ενέργεια το Terren είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ 8 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή και επιπλέον 28 τετραγωνικά πρόσθετων πτυσσόμενων πάνελ.

Τα ηλιακά πάνελ συνέβαλαν καθοριστικά στη φόρτιση της μπαταρίας εξασφαλίζοντας μέσα σε πέντε ώρες περίπου 50 χιλιόμετρα αυτονομίας. Για τις μελλοντικές εκδόσεις παραγωγής, προβλέπεται μια μεγαλύτερη μπαταρία 140 kWh ώστε το ηλιακό φορτηγό να μπορεί να ταξιδεύει ακόμη πιο μακριά.

Τέλος, να πούμε ότι το ταξίδι-ρεκόρ ξεκίνησε από τη λίμνη αλατιού Maricunga, με το Terren να ανεβαίνει σταδιακά στα 6.500 μέτρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι εντυπωσιακό ότι ολόκληρο το ταξίδι βασίστηκε αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των βιώσιμων πηγών ενέργειας να διευρύνουν τα όρια της ηλεκτροκίνησης.