ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2024: Η λίστα με τους νικητές - Live update

Όσκαρ 2024
AP

Βραβεία Όσκαρ 2024: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τους φετινούς νικητές. Το άρθρο ενημερώνεται live κατά την διάρκεια της Τελετής. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στην 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ

Η 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιείται στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, ξημερώματα Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η τελετή ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, καθώς η Ακαδημία θέλει να τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού, με τον Τζίμι Κίμελ σε ρόλο οικοδεσπότη για τέταρτη φορά.

Μεγάλο φαβορί των φετινών Όσκαρ, θεωρείται το Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων θεατών στρέφεται στον Γιώργο Λάνθιμο ο οποίος συγκεντρώνει 11 υποψηφιότητες με το «Poor Things».

O Tζίμι Κίμελ ξεκίνησε τον εναρκτήριο λόγο του κάνοντας αναφορά στην Barbie, τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, η οποία συγκεντρώνει 8 Όσκαρ. Ο παρουσιαστής της βραδιάς άφησε αιχμές ωστόσο για την απουσία της σκηνοθέτριας της ταινίας, Γκρέτα Γκέργουικ από τη λίστα των υποψηφιοτήτων.

Ο Κίμελ έκανε αναφορά και στους δύο... Γιώργηδες της βραδιάς, τους Έλληνες Γιώργο Λάνθιμο και Γιώργο Μαυροψαρίδη, αμφότεροι υποψήφιοι για Όσκαρ στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Μοντάζ, αντίστοιχα, για το Poor Things.

Το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο της φετινής απονομής παραλαμβάνει η Ντε'Βάιν Τζόι Ράντολφ, για Τα Παιδιά του Χειμώνα του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν.

Στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, το βραβείο κερδίζει το φαβορί War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko, ενώ Το Αγόρι και ο Ερωδιός κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινία Κινουμένων Σχεδίων.

To Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου κερδίζει η Ανατομία Μιας Πτώσης, ενώ το Διασκευασμένο Σενάριο, η ταινία American Fiction.

O Γιώργος Λάνθιμος
κερδίζει την πρώτη του από τις 11 υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερο Μακιγιάζ / Κομμώσεις, ακολουθεί η Καλύτερη Σκηνογραφία και τριτώνει με τα Καλύτερα Κοστούμια -το οποίο παρουσίασε ο γυμνός John Cena-επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν φαβορί στις τεχνικές κατηγορίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κερδίζει το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και αυτό είναι το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο για το φαβορί της βραδιάς, Οπενχάιμερ.

Ένα από τα πιο αγαπημένα reunion της βραδιάς είναι αυτό των Twins, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Ντάνι Ντε Βίτο οι οποίοι παρουσίασαν το βραβείο Καλύτερων Οπτικών Εφέ που απέσπασε η ταινία Godzilla Minus One και το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ για το Οπενχάιμερ.

Η Μπίλι Άιλις κερδίζει το δεύτερό της Όσκαρ τραγουδιού για το What Was I Made For το οποίο αποτελεί το πρώτο βραβείο για την Barbie απόψε.

H ώρα για τις 4 μεγάλες κατηγορίες μόλις έφτασε: Ο Κίλιαν Μέρφι κερδίζει -επάξια- Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Οπενχάιμερ και μεταξύ άλλων δηλώνει πως σήμερα είναι ένας περήφανος Ιρλανδός, ενώ αφιερώνει το βραβείο του στους ειρηνοποιούς του σήμερα.

Ακολουθεί ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας - για πρώτη φορά στην καριέρα του - και έτσι αφήνει εκτός το αουτσάιντερ, Γιώργο Λάνθιμο.

Μεγάλη νίκη για τη «μούσα» του Λάνθιμου, Έμα Στόουν, η οποία κερδίζει το Α' Γυναικείου Ρόλου και στα 35 της χρόνια γίνεται δις βραβευμένη με Όσκαρ. Φανερά συγκινημένη, η Στόουν ανέφερε ότι μοιράζεται το βραβείο με τις υπόλοιπες συνυποψήφιές της και δήλωσε ότι ο Έλληνας σκηνοθέτης τής έκανε ένα δώρο ζωής όταν της προσέφερε το ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ.

O Αλ Πατσίνο, ένας θρύλος του παγκόσμιου σινεμά, εμφανίζεται στην σκηνή υπό τους ήχους του Νονού για να παρουσιάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που απονέμεται στο φαβορί, Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους νικητές

Καλύτερη Ταινία

Οπενχάιμερ

Σκηνοθεσία

Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ

Α' Ανδρικός Ρόλος

Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ

Α' Γυναικείος Ρόλος

Έμα Στόουν, Poor Things

Β' Ανδρικός Ρόλος

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ

Β' Γυναικείος Ρόλος

Ντε'Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα

Πρωτότυπο Σενάριο

Ανατομία μιας Πτώσης

Διασκευασμένο Σενάριο

American Fiction

Καλύτερη Διεθνής Ταινία

Ζώνη Ενδιαφέροντος (Ηνωμένο Βασίλειο)

Καλύτερη Φωτογραφία

Οπενχάιμερ

Καλύτερο Μοντάζ

Οπενχάιμερ

Καλύτερη Σκηνογραφία

Poor Things

Καλύτερα Κοστούμια

Poor Things

Καλύτερο Μακιγιάζ/ Κομμώσεις

Poor Things

Καλύτερη Μουσική

Οπενχάιμερ

Καλύτερο Τραγούδι

What Was I Made For (Barbie)

Καλύτερος Ήχος

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Godzilla Minus One

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

20 Days in Mariupol

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

The Last Repair Shop

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

The Wonderful Story of Henry Sugar

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους

War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko


Διαβάστε επίσης


Όσκαρ 2024: 10 throwback φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία στα βραβεία

Όσκαρ 2024: Τι κρύβουν οι «δωροσακούλες» αξίας 180.000 δολαρίων που θα πάρουν οι υποψήφιοι

Χρυσά Βατόμουρα: Χειρότερη ταινία της χρονιάς το «Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι»