ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ελπίδες για χρονιά ρεκόρ - Στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών η Ελλάδα

Τουρισμός: Ελπίδες για χρονιά ρεκόρ - Στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών η Ελλάδα
ΙΤΒ Berlin

Τουρισμός: Η μετάβαση από την πανδημία σε μία ενδημική κατάσταση εξασφαλίζει για τον ταξιδιωτικό κλάδο μια σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια προγραμματισμού, με την ελπίδα το 2023 να γίνει μία χρονιά ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία.

Δυναμική είναι η επάνοδος του τουρισμού μετά από τρία χρόνια πανδημίας και περιορισμών.

Στο Βερολίνο, που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ κυριαρχεί αισιοδοξία μεταξύ των περισσότερων από 5.500 εκθετών από 150 χώρες που συμμετέχουν.

Φιλοξενούμενη χώρα στην ITB Berlin 2023 είναι η Γεωργία, που αυτοπροβάλλεται ως η χώρα με τις δώδεκα διαφορετικές κλιματικές ζώνες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απηύθυνε έκκληση για στροφή στο βιώσιμο τουρισμό με προστασία του περιβάλλοντος. «Η ελευθερία εξερεύνησης του κόσμου δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την καταστροφή του», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

«Πείνα» για ταξίδια των Γερμανών βλέπει ο πρόεδρος της «Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης» (DRV) Norbert Fiebig, μία πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του τουρισμού.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ασφαλή και ξέγνοιαστα ταξίδια στο μέλλον», είπε ο Fiebig κατά την έναρξη της ΙΤΒ. «Αυτή η επιθυμία των ανθρώπων αντανακλάται στην υψηλή ζήτηση για πακέτα και προσφορές all-inclusive».

Οι κρατήσεις σε ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες είναι πολύ υψηλές με τον Ιανουάριο να εμφανίζει ιδιαίτερη άνοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εισερχόμενος τζίρος διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 ενώ σε σύγκριση με το 2019, προ κορονοϊού, επίσης παρατηρείται άνοδος κατά 12%.

Η Ελλάδα στην κορυφαία πεντάδα των προορισμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πέντε δημοφιλέστεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Πορτογαλία.

Αυξημένη δε είναι η ζήτηση και για τις πασχαλινές διακοπές τον Απρίλιο, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν την Αίγυπτο, τις Κανάριες Νήσους, την Τουρκία αλλά και χώρες όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Μαλδίβες, η Ελλάδα και τα Αραβικά Εμιράτα. Άνοδο έχει παρουσιάσει και η κρουαζιέρα.

Οι Γερμανοί, δεν φαίνονται να κάνουν οικονομία σε ό,τι αφορά τις διακοπές. Παρόλο που ο ρυθμός πληθωρισμού, εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα (8,7%) και την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια, η διάθεση για διακοπές είναι παραπάνω κι από εμφανής, μετά και από την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν τα περασμένα χρόνια με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την «Γερμανική Τουριστική Ανάλυση», που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα από το «Foundation for Future Questions», έξι στους δέκα Γερμανούς προγραμματίζουν αυτήν τη στιγμή το επόμενο ταξίδι τους, σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Χρονιά ρεκόρ το 2023

Η θετική εικόνα συνεχίζεται από το 2022, με τα ταξίδια στο εξωτερικό να έχουν ήδη φτάσει τα επίπεδα προ κορονοϊού, ενώ και οι πωλήσεις έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό DRV, από τον Νοέμβριο του 2021 έως το τέλος Οκτωβρίου 2022, τα έξοδα ταξιδιού διπλασιάστηκαν από 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 58,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, το ποσοστό των οργανωμένων διακοπών από ταξιδιωτικούς πράκτορες αυξήθηκε και πάλι.

Αυτό που εξασφαλίζει για τον ταξιδιωτικό κλάδο η μετάβαση από την πανδημία σε μία ενδημική κατάσταση είναι μια σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια προγραμματισμού, με την ελπίδα το 2023 να γίνει μία χρονιά ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία.